Hlavní obsah

Nejlepší hry roku pro počítače a konzole

Novinky, mif, ryn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní rok byl na nové hry opravdu bohatý. A není se čemu divit, na trhu se po letech objevily nové televizní konzole od předních herních gigantů, a tak se vývojáři předháněli, kdo nabídne zajímavější tituly.

Foto: archív tvůrců

Článek

Krátce před Vánocemi se v Česku začal prodávat nový PlayStation 4 od společnosti Sony. Ten slibuje inteligentnější ovládání i systém. Například místo dlouhého zapínání je k dispozici jakýsi režim spánku, ze kterého se konzole probudí za pár vteřin.

Foto: archív výrobce

PlayStation 4

Jedním z lákadel novinky má být vysoký výkon. Vylepšení se dočkal i herní ovladač Dualshock 4. Ten se na první pohled příliš neliší od svého předchůdce, disponuje ale navíc dotykovou plochou pro pohodlnější ovládání her i pohyb v menu. Součástí ovládacího systému bude i dvojice kamer.

V zahraničí se začal prodávat také nový Xbox One od Microsoftu, ten se ale v České republice objeví až v průběhu příštího roku.

Foto: Microsoft

Xbox One s novým Kinectem

Základem novinky je osmijádrový procesor, který má k dispozici 8 GB operační paměti. Pevný disk má kapacitu 500 GB, další půjde připojit prostřednictvím USB portu. Nechybí ani Blu-ray mechanika, která kromě her dokáže přehrávat i filmy ve vysokém rozlišení, či bezdrátový wi-fi adaptér k připojení na internet.

Tituly za pár korun

Vedle renomovaných značek se na trhu začaly objevovat také konzole, které lákají především nízkými pořizovacími náklady. Příkladem budiž systém Ouya – za 2000 Kč totiž žádné jiné podobné zařízení nekoupíte.

Foto: Ouya

Herní konzole Ouya

Snížit pořizovací náklady na takto minimální hodnotu se podařilo využitím platformy Nvidia Tegra 3, která se často používá u tabletů s operačním systémem Android. Jejím základem je čtyřjádrový procesor s 12jádrovým grafickým čipem. Konzole má k dispozici 1 GB operační paměti a 8GB úložný prostor.

Lákadlem je i pořizovací cena her. Zatímco většina titulů pro zavedené konzole často stojí i více než tisícovku, stovky her jsou pro model Ouya zadarmo. Vývojáři totiž vydělávají na zobrazování reklamy během hraní.

GTA V: ovládnout svůj vlastní gang

Zatím všechny díly GTA měly pouze jednoho hlavního hrdinu, jehož celý život ovládal pouze hráč. V novince tentokráte budou ústřední postavy hned tři a bude mezi nimi možné libovolně přepínat.

Fanoušci se mohou těšit na vykrádání bank, policejní přestřelky, automobilové honičky i na role nájemných zabijáků. Pokud je nebude bavit plnit ve hře úkoly, mohou si užívat rozlehlého světa, který GTA nabízí, a stát se spořádaným taxikářem nebo zmrzlinářem.

Trailer ke hře GTA VVideo: Rockstar Games

Svět GTA V je proti minulému dílu nejméně třikrát rozlehlejší, přesahuje hranici stovky kilometrů čtverečních. Zatím všechny díly GTA měly pouze jednoho hlavního hrdinu, jehož celý život ovládal jen hráč. V novince jsou tentokrát ústřední postavy hned tři a je mezi nimi možné libovolně přepínat.

Grafické zpracování se posunulo mílovými kroky oproti poslednímu dílu a využívá do poslední kapky potenciál dnešní generace konzolí.

  • Platformy: PlayStation 3, Xbox 360, (PC bude v roce 2014)

Need for Speed Rivals: v kůži závodníka

Need for Speed je série, která tu je s hráči už od roku 1994, a Rivals jsou již dvacátým pokračováním této značky. Novinka přichází po vzoru z dílu Hot Pursuit s příběhovou kampaní za obě strany.

BEZ KOMENTÁŘE: Upoutávka na hru Need for Speed RivalsVideo: EA Games

Na své si přijdou jak hráči dodržující zákony s chutí chytnout závodníky, tak i milovníci luxusních vozidel a svobody, kteří ilegálně pořádají závody a jiné události ve smyšleném okrsku Redview. Hráč může přepínat stranu, za kterou hraje, při vstupu do garáže. Příběh je jednoduchý a točí se okolo konfliktu mezi nebezpečnými závodníky a o to důslednějšími policisty.

Okrsek Redview je hráči již od začátku otevřen celý a průběhem kampaně a sbíráním bodů si tak odemyká nové druhy závodů a nové automobily či vylepšení. Grafické zpracování je impozantní a například horská pasáž nebo silnice u moře vypadají nádherně. Zvuková stránka hry se také povedla, a tak nabízí většinu nové moderní produkce.

  • Platformy: PC, PlayStation 3 a 4, Xbox One a 360

Assasins Creed IV: pirátské dobrodružství

Je 18. století a divokým mořem brouzdá britský pirát Edward Kenway. Ten se díky námořní bitvě střetne s členem cechu nájemných vrahů, který je dobře známý z posledních her série.

Assasins Creed IV: Black Flag

Osud tomu nechtěl, ale vrah skoná pod Edwardovou kudlou a tím začíná jedno obrovské a zábavné dobrodružství. Druhou hlavní „postavou“ je loď Jackdaw a její posádka, díky které hráč drancuje obchodní lodě ve vynikajících námořních bitvách.

Edward se setkává s tajemnými templáři a zjišťuje, že existuje jakási Observatoř. Místo, díky kterému by se mohl pořádně obohatit. Edward je obklopen sympatickou posádkou, kterou tvoří například proslulý pirát Černovous, Charles Vane nebo nádherná Anne Bonny.

Čtvrté pokračování série mírně odsunuje hlavní příběh o nekonečném souboji templářů s asasíny na vedlejší kolej a hráči dává nekonečně mnoho možností, jak se zabavit v tomto pirátském období.

  • Platformy: PC, PlayStation 3 a 4, Xbox One a 360

Puppeteer: kouzelný svět nejmenších

Puppeteer je dvojrozměrná plošinovka, kde se hráč vžije do role loutky Kutara. Kutaro je mladý kluk uvězněný v těle loutky zlým medvědem Měsíčním králem.

Hlavním prvkem hratelnosti jsou vyměňovací hlavy, které mají odlišné schopnosti. Některé vám dovolí přivolat pavouka a dostat se na místa jinak zapovězená, a jiné vyvolají plošný útok a zasáhnou více nepřátel na obrazovce.

Upoutávka na hru Puppeteer StoryVideo: Sony

Kutaro musí v tomto devítihodinovém tažení osvobodit duše uvězněných loutek, porazit generály zlého medvěda a zachránit tak tyranií sužovaný měsíc. Dobrodružství němého rytíře doprovází společníci, kteří mu pomáhají získávat předměty, na které Kutaro nedosáhne.

Puppeteer je pohádková hra s kvalitním zpracováním. Povedla se i podpora 3D technologií, kdy divadelní zpracování dodává titulu hloubku.

  • Platformy: PlayStation 3

Rocksmith 2014: pro muzikanty začátečníky

Rocksmith 2014 je škola hrou. Jedná se o virtuálního učitele hry na kytaru, který skýtá přes osmdesát základních lekcí o kytaře. Titul je určen i pro úplné začátečníky, kterým vysvětlí, jak držet kytaru i techniky kytarových riffů.

Rocksmith 2014Video: Ubisoft

Ve cvičení pomáhá režim Guitarcade, kde se formou vtipných miniher v retro zpracování například střílením banditů učí správné střídání strun. Přesným hraním předurčených tónů je možné zase zachraňovat kachny. Samozřejmě nechybí ani speciální režim, ve kterém hráči mohou zkusit, jak by zněla kytara doprovázená kapelou.

Ten přitom zvládnou i naprostí amatéři. K dispozici je přes pět desítek písní od známých kapel, jako jsou například Aerosmith, System of a Down Queen, R. E. M. nebo Foo Fighters. V tomto režimu se postupně hráč učí zahrát písně a díky funkci riff repeater zdokonalovat pasáže, které ještě nezvládá.

Učení písní začíná zlehka, kdy se po hráči vyžaduje pouze pár kombinací a mezi nimi je velká časová prodleva. Hra postup vyhodnocuje a obtížnost zvyšuje, dokud se hráč nedostane na stoprocentní ohodnocení, kdy píseň umí zahrát bezchybně od začátku až do konce.

  • Platformy: PC, PlayStation 3, Xbox 360

Reklama

Související témata:

Související články

Brýle s dimenzí navíc nadchly tisíce lidí

Unikátní brýle castAR, které dokážou zobrazovat před uživatelem 3D obraz, nadchly téměř čtyři tisíce lidí. Ti se rozhodli projekt finančně podpořit. Jeri...

Výběr článků

Načítám