Hlavní obsah

Nápravy chyb a plnění slibů v Destiny: The Taken King

Novinky, ryn

Když minulý rok vyšla jedna z nejočekávanějších stříleček Destiny, tak si na ní okamžitě vybudovalo závislost několik set tisíc hráčů. I přes své nedostatky nabídla naprosto dokonalou hratelnost, ale příběhově dost pokulhávala. Nyní vychází mohutný přídavek, který má tyto neduhy smazat. Podařilo se to tvůrcům?

Upoutávka na hru Destiny: The Taken KingVideo: Bungie

 
Článek

Crota je mrtvý a jeho otec Oryx je hodně naštvaný, takže hráči v roli Guardianů (Strážců) mají velký problém. Ten přináší teror se svou obří lodí Dreadnaught do prstence Saturnu společně s armádou zvanou Taken. Ta se skládá ze všech ras, proti kterým hráči stáli, ale tentokrát mají nové schopnosti a mírně upravený vzhled, který odráží vládu Oryxe nad jejich vědomím.

Foto: archív tvůrců

Parta Guardianů vstupuje na loď Dreadnaught, která se nachází přímo v prstenci Saturnu.

Je to právě příběh, který byl nejvíce kritizován, když Destiny před rokem vyšlo. O to víc se všichni divili, když věděli, že za titulem stojí tvůrci slavné série Halo, která vyprávěla příběh Master Chiefa a umělé inteligence Cortany, který patřil k těm lepším i přes svá typická klišé. V Taken Kingovi však své chyby napravují a z Oryxe udělali nepřítele, kterého se hráč doopravdy může bát. Ten tak na příběhových misích několikrát k hráči promlouvá a následně na něj sešle tuhého protivníka.

V jednotlivých úkolech se však vývojáři vykupují a v přídavku jich je slušná hromádka, která zaměstná hráče na pěkně dlouhou dobu. Zároveň mají hráči nyní mnohem více týmových Striků, které už nejsou pouze o jednotvárném střílení do bossů, ale nyní to chce i trochu kooperace, kdy například u jednoho bosse musí hráč přesouvat tajemnou kouli z jednoho místa na druhé, aby boss nebyl imunní vůči střelám.

Foto: archív tvůrců

Ozvěna Oryxe, na kterého hráči v příběhu několikrát narazí

Novinky získaly samozřejmě i jednotlivé postavy. Všechny musí projít krátkou sérií úkolů, kdy se po dosažení třicáté úrovně z maximální čtyřicítky odemkne poslední úkol, který po dokončení hráči přidá novou třídu. Hunter získá bájný luk, Warlock dokáže metat blesky z rukou v roli Stormcallera a mocný Titan se dokáže ohánět ohnivým kladivem jako Sunbreaker.

Největší novinkou je kompletně překopaný light systém, který určil hráčovu úroveň. Ten v původní verzi fungoval tak, že po dosažení maximální úrovně postavy se hráči zvyšovala light úroveň pouze pomocí stejnojmenného atributu, který se nacházel na hráčově vybavení. Nyní však sčítá obranu a útok veškeré výbavy a lze tak daleko snáze dosáhnout požadované úrovně k otevření těžkých výzev v podobě aktivity Nightfall či mnohem těžšího raidu.

Foto: archív tvůrců

Warlock, jako legendární Stormcaller

Raid zvaný King´s Fall (Králův pád) se tak stává tou největší výzvou. V něm se parta šesti hráčů vydá na těžkou cestu, a to k zabití samotného Oryxe. Než se k němu parta Strážců dostane, tak musí projít přes tři tuhé protivníky a vyřešit několik logických hádanek. Tento raid je však už pomyslnou třešničkou na dortu, která zavaří těm nejzkušenějším hráčům.

Raid však silně doporučujeme jít v partě, která se vzájemně zná, protože tehdy, při společném dokončení, se dostaví ten pocit euforie a skutečné radosti, která vyvolává doslova husí kůži. Toto dokáže vždy pouze pár her a je radost říct, že Destiny mezi ně patří.

TV reklama na hru Destiny: The Taken KingVideo: Bungie

Co se týká vedlejších aktivit, tak se rozšířily tzv. patrol mise, kdy hráč jezdí po planetě a plní sérii někdy triviálních a někdy těžších úkolů. Samozřejmě se může vydat i na loď Dreadnaught, kde je hromada skrytých předmětů, včetně těch, ze kterých si hráč může sestavit legendární meč.

Velké změny jsou však také po zvukové stránce hry, a to konkrétně u hlasu robůtka, který hráče doprovází. Známého herce Petera Dinklage, který se nejvíce proslavil svou rolí Tyriona Lannistera v seriálu Hra o trůny, nyní nahradil ostřílený herní dabér Nolan North, který předaboval veškeré původní repliky a do nového obsahu nahrál i ty nejnovější.

Foto: archív tvůrců

Nová třída Titana - Sunbreaker

Nolana mohou hráči znát z pořádné hromady her, kdy však mezi jeho nejslavnější role patří dobrodruh Nathan Drake ze série Uncharted, tučňák Cobblepot z Arkhamské série o Batmanovi či v roli Desmonda Milese ze série Assassins Creed.

Všechny tyto změny jsou důkazem, že si vývojáři v Bungie vzali připomínky kritiků i hráčů k srdci a vyslyšeli většinu přání svých oddaných fanoušků. Destiny je tak o větší porci zábavnější a opět trochu víc návyková. Stále by však šlo pár věcí vytknout, a to například recyklace nepřátel, kteří dostali pouze trochu upravenější kabát. Jako celek se ale opět skvěle hraje a nabízí hromadu aktivit, které zaháčkují nejednoho hráče.

Foto: archív tvůrců

Protivník z řad armády Taken

Destiny: The Taken King vyšel pro staré konzole Xbox 360, PlayStation 3 a nové konzole Xbox One a PlayStation 4. Pro spuštění je vyžadována původní verze Destiny, ale lze také zakoupit ve zvýhodněném balíčku společně s menšími přídavky, které vyšly v rámci Season Passu.

HODNOCENÍ: 9/10

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám