Hlavní obsah

Microsoft míří vysoko, obyčejnou konzoli proměnil ve středobod obývacího pokoje

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Xbox One. To je název nové generace televizní konzole od společnosti Microsoft, kterou zástupci amerického softwarového giganta odhalili v úterý na tiskové konferenci v Redmondu. Novinka nebude cílit pouze na hráče, ale díky praktickým multimediálním funkcím a připojení k internetu se bude snažit zaujmout i běžné uživatele.

Televizní konzole Xbox OneVideo: Microsoft

 
Článek

„Můžeme si vzít to, co máme rádi a udělat to lépe? Obývací pokoj je příliš složitý a Xbox to chce napravit,“ prohlásil hned na úvod šéf herní divize Microsoftu Don Mattrick. Narážel tím přitom především na nejrůznější přehrávače a další zařízení, které lidé připojují k TV.

Foto: Nick Adams, Reuters

Nový Xbox One odhalil v úterý večer šéf herní divize Microsoftu Don Mattrick.

Všechna tato zařízení by měl podle něj nový Xbox nahradit. „Rozhodli jsme se udělat televizi více inteligentní. Dali jsme si za úkol vytvořit dokonalý all-in-one zábavní systém, a ten se jmenuje Xbox One.“

„Hry, streamované filmy, internet, Skype a skvělé ovládání – to všechno Xbox One nabídne a ještě mnohem víc,“ prohlásil Mattrick. Jak se podle prezentace zdá, Xbox skutečně přijde o nálepku ryze herní konzole a promění se v multimediální centrum, které částečně nahradí i některé funkce počítačů a tabletů.

Kromě možnosti libovolného brouzdání po webu s prohlížečem Internet Explorer, přístupu na sociální sítě či do e-mailové schránky bude možné s novinkou také například telefonovat prostřednictvím aplikace Skype. Využita přitom bude kamera pohybového senzoru Kinect, takže uživatel nebude ochuzen ani o video.

Foto: Nick Adams, Reuters

Zleva nový Kinect, Xbox One a jeho bezdrátový ovladač

Další funkce a dovednosti se navíc bude moci televizní konzole jednoduše naučit. Systém totiž umožní instalovat další aplikace, podobně jako to umí počítačové tablety nebo chytré telefony.

Ovládat se bude gesty i hlasem

Tvůrci kromě širokého spektra funkcí mysleli také na pohodlné ovládání. Málokoho překvapí, že Xbox bude díky Kinectu reagovat na nejrůznější gesta. To koneckonců uměla částečně i současná generace. Microsoft ale navíc přidal hlasové ovládání.

Foto: Nick Adams, Reuters

Podporovány jsou i hlasové povely. Stačí slovo a konzole přepne například na TV.

„Ukaž mi moji filmotéku. Pusť poslední hru. Přepni na TV. Zavolej Billovi,“ rozkazoval postupně Mattrick nevýrazné černé krabičce, která stála na pódiu hned vedle něj. Na obrazovce za ním Xbox skutečně bleskově příkazy plnil. Zda bude přístroj schopný rozpoznávat pouze anglické povely nebo i například české, zatím není zřejmé.

Podle prezentace je nový Xbox velice rychlý a spouští se automaticky společně s televizorem. Na úvodní obrazovce jsou živé panely ve stylu Startu ve Windows 8. Ty si uživatelé mohou libovolně poskládat a dokonce i přidávat další vlastní – například pro oblíbené kanály, jednotlivé funkce nebo různé internetové stránky.

Foto: Nick Adams, Reuters

Hardwarová specifikace Xboxu One

Základem novinky je osmijádrový procesor, který má k dispozici 8 GB operační paměti. Pevný disk má kapacitu 500 GB, další půjde připojit prostřednictvím USB portu. Nechybí ani Blu-ray mechanika či bezdrátový WiFi adaptér k připojení na internet.

Podle zástupců amerického softwarového giganta nabídnou tyto součástky dostatečný výkon i pro ty nejnáročnější hry. Na tiskové konferenci prezentovali ukázku, která v akčním titulu zobrazovala na ústřední postavě i ty nejmenší detaily – jemné chloupky na rukou, věrohodně podbarvené podlitiny či řezné rány a dokonce i špínu pod nehty.

Hned v první vlně se počítá s příchodem desítek nových her. Chybět by mezi nimi neměly oblíbené tituly FIFA, Forza, Call of Duty, Madden NFL, NBA Live, Halo či Quantum Break.

Foto: Nick Adams, Reuters

Xbox přijde na trh s desítkami her, chybět nebude ani FIFA či Madden NFL.

Dostupnost zatím neznámá

Nová není jenom samotná televizní konzole, ale také pohybový senzor Kinect. Ten bude Microsoft dodávat přímo s Xboxem One, protože bez něj by celý systém nedokázal využívat některé funkce. Podle tvůrců je druhá generace Kinectu daleko citlivější a přesnější než předchůdce.

Otazník zatím visí nad tím, kdy se Xbox One objeví na pultech obchodů a kolik bude stát. Ještě před úterní konferencí se na zahraničních serverech objevila informace, že americký softwarový gigant chystá dotovaný prodej, podobně jako je tomu nyní u mobilních operátorů.

Konkurence je o krok napřed

Microsoft byl až doposud posledním z velkých hráčů, který neuvedl na trh televizní konzoli nové generace. Konkurenční Wii U se prodává už od konce loňského roku, a to nejen v zahraničí, ale i v České republice.

Foto: Nintendo

Nintendo Wii U

Wii U se vzhledem příliš neliší od svého předchůdce, malá bílá krabička se jednoduše připojí k televizoru. Největšího vylepšení se dočkal bezdrátový ovladač, který se nazývá Wii U GamePad.

Ten je totiž vybaven vlastním dotykovým displejem, který je používán i při hraní na televizi. Zároveň ale u některých her může být využit nezávisle na TV obrazovce, například na cestách. Ovladač je vybaven vestavěnou kamerou, mikrofonem i stylusem (speciálním perem) pro přesnější ovládání dotykové plochy.

Foto: Sony

Místo PlayStationu 4 Sony zatím ukázalo jen ovladač

V únoru prozradila informace o novém PlayStationu 4 také společnost Sony, byť samotné zařízení zatím neukázala. Novinka slibuje vyšší výkon, inteligentnější ovládání i systém. Například místo dlouhého zapínání je k dispozici jakýsi režim spánku, ze kterého se konzole probudí za pár vteřin.

Zajímavostí jsou také sociální funkce. Ve hrách se budou moci připojit k uživatelům jejich přátelé a poradit, jak obejít v titulu slepou uličku. Sony pro tyto účely vytvoří vlastní sociální síť. Samozřejmostí bude i přístup na Facebook či Twitter.

Vylepšení se dočkal i herní ovladač Dualshock 4. Ten se na první pohled příliš neliší od svého předchůdce, navíc ale disponuje dotykovou plochou pro pohodlnější ovládání her i pohyb v menu. Součástí ovládacího systému bude i dvojice kamer.

PlayStation 4 se na pultech obchodů objeví před koncem letošního roku. Jaká bude jeho cena, zatím výrobce neprozradil.

Hráči by se například zavázali k předplácení herní služby Xbox Live po dobu několika měsíců nebo let a za to by získali nižší cenu. Tuto informaci ale zatím zástupci Microsoftu nepotvrdili. Je ale více než pravděpodobné, že dostupnost i cena bude prozrazena na nadcházející herní konferenci E3, která se koná na začátku června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám