Hlavní obsah

Konzoli Nintendo Switch si koupilo už deset miliónů lidí

Novinky, ort

Společnost Nintendo si může mnout ruce. Zájem o televizní konzoli Switch je enormní, alespoň tedy na poměry japonského elektronického gigantu. Po celém světě si ji za necelých devět měsíců koupilo na deset miliónů lidí. Hybridní herní systém tak aspiruje na to, stát se jednou z nejpopulárnějších konzolí v historii Nintenda.

Nintendo SwitchVideo: archív výrobce

 
Článek

Konzole Nintendo Switch šla do prodeje letos v březnu. Přestože se v minulosti objevovaly různé odhady analytiků o tom, jak se této herní novince daří, oficiální čísla Nintendo nikdy neoznámilo. Tedy až doposud.

Tento týden se zástupci japonského herního gigantu nechali slyšet, že Switch překonal zkraje prosince pomyslnou hranici deseti miliónů prodaných kusů.

Foto: archív výrobce

Nintendo Switch

Foto: archív výrobce

Nintendo vyzrálo na vadné herní ovladače u konzole Switch

To je přitom cifra, se kterou podnik původně počítal až na konci letošního roku. Vzhledem k tomu, že vánoční nákupní horečka je v plném proudu, je velmi pravděpodobné, že do konce prosince prodeje ještě citelně vzrostou. Nintendo kvůli tomu dokonce již upravilo odhady ve své výroční zprávě. V ní počítá, že místo deseti miliónů prodá nakonec 14 miliónů konzolí Switch. [celá zpráva]

Herní analytik Mat Piscatella z americké výzkumné společnosti NPD již dříve prohlásil, že by Switch mohl být nejúspěšnější televizní konzolí v celé historii Nintenda. [celá zpráva]

Co umí Switch?

Switch se na rozdíl od konkurence snaží hráče nalákat na jiný koncept hraní místo co největšího výkonu. Tento systém je v první řadě plnohodnotnou televizní konzolí. Ve chvíli, kdy zařízení vytáhnete z dodávané dokovací stanice, máte kapesní herní systém s vlastní obrazovkou. Nintendo tak odbourává nutnost pořizování dvou zařízení, na doma i na cesty stačí jen jedno.

Zařízení má na obou bocích odnímatelné bezdrátové ovladače, které nesou název JoyCon. Hráč může mít ovladač v každé ruce, případně jeden může půjčit kamarádovi, se kterým bude hrát. Přikoupit samozřejmě lze i další, aby mohlo na systému hrát více lidí najednou.

Foto: archív výrobce

Nintendo Switch

Foto: archív výrobce

Nintendo Switch

Za herní náčiní utrácí lidé tisíce

Hraní her na televizních nebo počítačových obrazovkách je stále populárnější. A úměrně tomu také roste poptávka po herních počítačích, televizních konzolích a v neposlední řadě také po nejrůznějším příslušenství.

„Prodejům herního příslušenství se velice daří a odpovídá růstu celého herního odvětví, které zažívá velký boom,“ uvedla na dotaz Novinek mluvčí Alzy Patricie Šedivá.

Je to patrné i při pohledu do jednotlivých kategorií. „Zájem o herní konzole oproti loňsku výrazně stoupl – až o čtvrtinu, a to má samozřejmě dopad i na další příslušenství. Herní stolky lidé vyhledávají čtyřnásobně častěji než loni. K nejvyhledávanějším doplňkům patří jasně herní volanty, dvě třetiny lidí upřednostňují variantu pro PC,“ uvedl Milan Šmíd, manažer Zboží.cz.

„I navzdory rostoucí popularitě herních konzolí se najde stále více zákazníků, kteří upřednostňují herní počítače. Na každou prodanou konzoli dnes připadají přibližně čtyři prodaná herní PC,“ prohlásil obchodní ředitel CZC.cz Tomáš Pilský.

Nákupem počítače nebo konzole však investice hráčů ani zdaleka nekončí. „Příslušenství u konzolí tvoří většinou druhý ovladač a herní kupóny, může se jednat cca o dva až tři tisíce korun. U PC záleží na typu periferií, které hráči zvolí. Někteří sáhnou po levnější variantě okolo 1000 korun, jiní neváhají zakoupit herní klávesnici a myš za deset tisíc,“ podělil se o své zkušenosti Jan Řezáč, tiskový mluvčí Mall.cz.

„Zákazníci si ke svým herním počítačům nejčastěji dokupují herní myši, klávesnice a sluchátka, přičemž za každý z těchto produktů jsou schopni utratit v průměru přibližně 1000 Kč včetně DPH,“ uvedl Pilský. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám