Hlavní obsah

Jak bude vypadat herní konzole PlayStation 4

Novinky, mif

Společnost Sony prozradila informace o novém PlayStationu 4 už letos v únoru, samotnou televizní konzoli ale zástupci firmy ukázali až v noci z pondělí na úterý na herním veletrhu E3. Novinka si po vzoru svého předchůdce zachovává černé provedení, zaoblené tvary však nahradily ostré linie.

Foto: archív výrobce

PlayStation 4 s ovladačem Dualshock 4 a kamerou

Článek

PlayStation 4 slibuje inteligentnější ovládání i systém. Například místo dlouhého zapínání je k dispozici jakýsi režim spánku, ze kterého se konzole probudí za pár vteřin. Také mizí nepříjemná vlastnost trojky, která otravovala snad každého hráče – čekání na stahování aktualizací před zahájením hry. Nově se načte část updatu a zbytek bude pokračovat na pozadí během hraní.

Foto: Sony

PlayStation 4

Jedním z lákadel novinky má být vysoký výkon. Přece jen třetí generace PlayStationu byla představena už v roce 2006 a za tu dobu pochopitelně zestárla. Čtyřka bude postavena na upravené PC platformě, jejímž základem bude x86 procesor a 8 GB operační paměti.

Foto: Sony

PlayStation 4

Foto: Sony

PlayStation 4

Zajímavostí jsou také sociální funkce. Ve hrách se budou moci připojit k uživatelům jejich přátelé a poradit, jak obejít v titulu slepou uličku. Sony pro tyto účely vytvoří vlastní sociální síť. Samozřejmostí bude i přístup na Facebook či Twitter.

Foto: Sony

PlayStation 4

Foto: Sony

PlayStation 4

Na vzniku konzole se podíleli i samotní vývojáři her. Díky tomu by novinka měla bez problémů zvládat i ty nejnovější tituly. House podotkl, že PS4 bude „přístupný všem“. Tím dal jasně najevo, že firma plánuje spolupracovat i s menšími vydavatelstvími, což by mělo přinést mnohem více herního obsahu.

Foto: Sony

PlayStation 4

Foto: Sony

PlayStation 4

PlayStation 4 se na pultech obchodů objeví před koncem letošního roku. Jaká bude jeho cena na tuzemském trhu, zatím výrobce neprozradil. V zahraničí by se měla novinka prodávat za 399 USD (7700 Kč).

Foto: Sony

PlayStation 4

Foto: Sony

PlayStation 3

Co umí konkurence

Foto: Nintendo

Nintendo Wii U

Nintendo Wii U je často označováno jako první vlaštovka televizních konzolí nové generace. Přístroj se začal prodávat už na konci loňského roku. Konzole se vzhledem příliš neliší od svého předchůdce, malá bílá nebo černá krabička se jednoduše připojí k televizoru.

Největšího vylepšení se dočkal bezdrátový ovladač, který se nazývá Wii U GamePad. Ten je totiž vybaven vlastním dotykovým displejem, který je používán i při hraní na televizi. Zároveň ale u některých her může být využit nezávisle na TV obrazovce, například na cestách. Ovladač je vybaven vestavěnou kamerou, mikrofonem i stylusem (speciálním perem) pro přesnější ovládání dotykové plochy.

Wii U i přes své nesporné přednosti zatím prodejní rekordy netrhá, za listopad a prosinec si novinku koupily tři milióny lidí. Zástupci firmy dokonce snížili své odhady na prodejní výsledky pro letošní rok z 5,5 na 4 milióny přístrojů.

Foto: Microsoft

Xbox One s novým Kinectem

Společnost Microsoft na konci května na konferenci v Redmondu odhalila novou televizní konzoli Xbox One. Ta již nebude cílit pouze na hráče, ale díky praktickým multimediálním funkcím a připojení k internetu se bude snažit zaujmout i běžné uživatele.

Základem novinky je osmijádrový procesor, který má k dispozici 8 GB operační paměti. Pevný disk má kapacitu 500 GB, další půjde připojit prostřednictvím USB portu. Nechybí ani Blu-ray mechanika či bezdrátový WiFi adaptér.

Podle zástupců amerického softwarového gigantu nabídnou tyto součástky dostatečný výkon i pro ty nejnáročnější hry. Na tiskové konferenci prezentovali ukázku, která v akčním titulu zobrazovala na ústřední postavě i ty nejmenší detaily – jemné chloupky na rukou, věrohodně podbarvené podlitiny či řezné rány a dokonce i špínu pod nehty.

Hned v první vlně se počítá s příchodem desítek nových her. Chybět by mezi nimi neměly oblíbené tituly FIFA, Forza, Call of Duty, Madden NFL, NBA Live, Halo či Quantum Break.

Foto: Ouya

Herní konzole Ouya

Jedním z největších lákadel televizní konzole Ouya, která se začala minulý měsíc oficiálně prodávat na evropském trhu, je jistě pořizovací cena – za 2000 Kč totiž žádné jiné podobné zařízení nekoupíte. Levné budou i hry. Zatímco většina titulů pro zavedené konzole často stojí i více než tisícovku, Ouya nabídne několik stovek her s maximálně stokorunovými cenovkami.

Minimální ceny se podařilo dosáhnout využitím platformy Nvidia Tegra 3, která se často používá u tabletů s operačním systémem Android. Jejím základem je čtyřjádrový procesor s 12jádrovým grafickým čipem.

Konzole má k dispozici 1 GB operační paměti a 8GB úložný prostor. Připojit ji je možné k internetu přes WiFi a k televizoru prostřednictvím rozhraní HDMI. Podporováno přitom je i vysoké rozlišení. Kvůli zachování co nejnižší ceny je konzole dodávána pouze s jedním ovladačem. Druhý je možné dokoupit za necelých tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám