Hlavní obsah

HRA: Spice Trade - naprosto něco jiného

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnešní titul není ani tak hrou v pravém slova smyslu jako spíše jakýmsi virtuálním světem, který se odehrává na Blízkém východě. Možná by se ale dala přirovnat k adventuře, která však nemá jasný cíl. A pozor: po dlouhé době tady máme ocenění 10/10.

Článek

Na úvod dvě varování. Po dlouhé době tady máme trochu objemnější instalační soubor čítající 185 MB, což může být pro někoho nepřekonatelná hranice. Dále pak vás určitě zarazí pohled na koncovku .jar, hra je napsaná v Javě a pro její spuštění potřebujete Java Virtual Machine (ke stažení zde).

Když ve zdraví přečkáte obě dvě nástrahy a Spice Trade spustíte, nebudete se stačit divit. Začneme třeba hned u hudebního doprovodu, je to příjemná a nerušivá hudba s arabskými motivy, jaká často hraje v čajovnách. Dokonce i teď ji poslouchám spuštěnou jen tak na pozadí a pořád se jí nemůžu nabažit.

Grafika je velice statická, jedná se o nejspíš ručně malované lokace s arabskými motivy, kde se nalézají místa, na něž lze kliknout a vyvolat tak nějakou akci, většinou rozhovor s právě přítomnou osobou.

Coby sedmnáctiletý mladík se nacházíte někde v Bagdádu a první, co musíte udělat, je se o sebe postarat. Znamená to najít si práci a další nezbytné věci. I když to zní jako nějaká adventura s pevně daným příběhem, opak je pravdou.

Hra totiž nemá žádný jasný cíl - prostě jen žijete. A přitom si sami pro sebe snažíte odpovědět na otázku: mohla se historie vyvíjet tak, že by islám ovládl celou Evropu? V ulicích Bagdádu totiž nestrávíte celý život, ale může se z vás stát obchodník, umělec nebo vojevůdce a všemi těmito třemi způsoby by to bylo možné.

Kdo čte mé články pravidelně dobře ví, že to dělám opravdu výjimečně, ale hře uděluji plný počet bodů. Nejenom za to, že přináší do herní oblasti zase něco nového, co tady snad ještě nebylo, ale hlavně vám přináší poznání.

Poznání arabské kultury, myšlení a životního stylu, o němž se v poslední době hodně mluví, ale málokdo ho zná. Čeká na vás například i shánění manželek, přičemž jich samozřejmě můžete mít i víc a některé z nich si koupit.

A právě za tuto snahu sblížit rozdílné světy a kultury skrze jejich vzájemné poznání patří hře právem plný počet bodů.

Neříkám však, že se tím pádem bude automaticky líbit každému. Naopak, je jen pro úzkou skupinku herních fajnšmekrů, kteří chtějí něco víc, než se jen pobavit a zabít volný čas. Pokud pak chcete jen toto, pak hru klidně ohodnoťte 1/10 a dál už se o ní nezajímejte.

DOWNLOAD, homepage, 185 MB, 10/10

Reklama

Související články

HRA: Color Cubes - barevná střílečka

Vesmírných stříleček jsou mraky a tohle je jen jedna z nich. Liší se jen nepatrně, ale pokud by se mezi vámi našel někdo, kdo chce jen tak zbůhdarma bušit...

HRA: Ball Fall - kuličko nespadni!

Her, kde se snažíte, aby kulička nespadla tam, kam nemá, je spousta, ale tato se od nich odlišuje významně odlišuje: je totiž pekelně rychlá, zběsilá a tudíž...

Výběr článků

Načítám