Hlavní obsah

HDDlife zdarma určí zdraví pevného disku

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká většina uživatelů nemá svá data nikterak zálohována - o to více je pro ně horší jejich ztráta, která bývá nejčastěji způsobena závadou pevného disku, na kterém jsou uložena. HDDlife je velmi přehledná a graficky skvěle zpracovaná utilita, která vám o zdraví disku může mnohé prozradit.

Foto: Jan Řehounek
Článek

Přehlednost, jakou poskytuje tato freewarová utilita, je velmi překvapující. V panelu "File" si s pomocí záložky "Options" určíte zda chcete, aby se program spouštěl při každém startu systému Windows, nastavíte ukazování teploty v Celsiích nebo Fahrenheitech a zvolíte periodu s jakou vám bude aplikace hlásit zdraví a výkon disku (v procentech) a jeho teplotu.

Informace si pro ještě větší přehlednost můžete nechat zakomponovat do systémové lišty Windows, kdy okamžitě vidíte, jak "teplý" je váš disk...

Anketa: Používáte jakékoli utility monitorující stav pevného disku v počítači?

Program HDDlife pracuje s použitím tzv.  S. M. A. R. T. technologie, která je dnes vestavěna do 99 procent pevných disků a neustále monitoruje jejich činnost. HDDlife zatím pracuje pouze v systémech Windows 2000/XP a 2003. Podporuje jak IDE tak SATA disky - pouze pokud je máte připojeny přes externí řadiče, tak si s nimi aplikace bohužel neporadí. Tvůrci toto nicméně v příští verzi daného programu slibují napravit.

DOWNLOAD, homepage, 1.42 MB, 8/10

Anketa

Používáte jakékoli utility monitorující stav pevného disku v počítači?
Ano, často
19,5 %
Pouze občas
11,1 %
Vyjímečně
10,5 %
Vůbec ne
58,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 476 čtenářů.

S.M.A.R.T. technologie ve zkratce

Technologie s plným názvem "Self Monitoring And Reporting Technology" neustále hlídá a informuje o stavu pevného disku. Málokdy se však stane, že byste jako uživatelé byli díky její činnosti varování - pouze za předpokladu, že využijete služeb externích programů jako je například HDDlife nebo Active Smart, se o ní dovídáte více. 

Data získaná z S.M.A.R.T. technologie však mnohdy k záchraně disku nestačí - až 45 procent jeho poruch se odehraje díky přepětí v síti, náhlou kolizí diskové hlavy a povrchu či poškozením elektroniky...

Reklama

Výběr článků

Načítám