Hlavní obsah

Halo: The Master Chief Collection - Návrat legendy pro novou generaci

Novinky, ryn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Halo není nutno nijak představovat. Jedna z vůbec nejslavnějších sérií, která svým způsobem definovala jak prodeje her, tak směr stříleček, se nyní dostává s pořádnou péčí na novou generaci konzole Xbox. Zaujme legendární Master Chief i novou generaci hráčů?

Upoutávka na hru Halo: The Master Chief CollectionVideo: 343 Industries

 
Článek

Halo: The Master Chief Collection obsahuje čtyři hlavní díly série, ve kterých se hráč ujímá role Johna-117 alias slavného Master Chiefa. V této kolekci tak budou hráči prožívat celé jeho dobrodružství za záchranou vesmíru v čele s okouzlující umělou inteligencí Cortanou, a to opět jak v režimu kooperace s kamarády, tak sami. Mimo to všechny díly obsahují původní režim pro více hráčů i se všemi módy, které čítají více než stovku map.

Halo: Combat Evolved

Jako první na paškál přišlo Halo: Combat Evolved, které se svého remaku s podtitulem Anniversary dočkalo již před třemi lety na konzoli Xbox 360. Tuto verzi si vývojáři vypůjčili a díky výkonu nové konzole Xbox One jí zvýšili rozlišení na dnešní standard full HD (1080p) a snímkování hry zvýšili na plynulých šedesát snímků za vteřinu.

Foto: archív tvůrců

Vylepšená verze prvního dílu Halo: Combat Evolved

Samozřejmostí je ovšem zachování původní hry pro více hráčů a všech map, které původní Halo obsahovalo, včetně těch navíc, které byly pouze ve verzi pro počítače. Navíc tento díl vývojáři obohatili funkcí, kdy hráč po zmáčknutí páčky na svém ovladači přepne grafické zpracování do původního stavu originálu, a skok je to veliký.

Při samotném hraní je vidět, jak tento díl ovlivnil celý žánr. Kvůli tomu nepůsobí tak zkostnatěle, jak by si jiní mohli myslet, a hráče stále baví, jako tehdy.

Halo 2

Druhý a dalo by se říct ten hlavní díl kolekce je Halo 2. Tento díl vyšel naposled na počítače a původní konzoli Xbox a nyní vychází na tu nejnovější opět s podtitulem Anniversary. Péče, jakou si s ním dali vývojáři, je až ohromující. Veškeré příběhové sekvence, které v původní hře byly přímo v enginu hry, nyní nahradily krásné, renderované filmy od profesionálů ze studia Blur, kteří stojí za těmi nejlepšími upoutávkami a filmy vůbec.

Foto: archív tvůrců

Ukázka z nových filmečků v Halo 2: Anniversay

K tomu přidali novou úvodní a poslední sekvenci, která napojuje příběh na připravovaný pátý díl série. Co se týká vylepšení samotné hry, tak jsou stejná jako u prvního dílu. Full HD rozlišení, šedesát snímků za vteřinu, vylepšené textury, modely, světla, ozvučení včetně hudby a kvůli tomu hra působí nádherně svěže a nově. Opět si lze pomocí tlačítka přepnout grafiku a zde je ten skok ještě znatelnější.

Halo 2 samo o sobě přineslo tehdy hromadu novinek. Ať už jde o klíčovou změnu postavy během hraní příběhové kampaně, nebo možnost mít v každé ruce zbraň. Režim více hráčů opět obsahuje všechny známé mapy a některé z nich jsou i upraveny o různé vychytávky, které v původní verzi nebyly.

Foto: archív tvůrců

Při hraní Halo 2: Anniversary se kolikrát dostavoval pocit, jako kdyby to byla nová hra

Halo 3 a Halo 4

Poslední v kolekci se nachází třetí a čtvrtý díl. Ty už pocházejí pouze z konzole Xbox 360. Opět obě hry běží v plném rozlišení full HD a cílí na šedesát snímků za vteřinu. Obě hry mají vylepšené textury, lepší nasvícení a vývojáři jim přidali pár efektů na víc.

Již třetí díl byl tehdy hezký a čtvrtý ždímal původní konzoli na maximum, takže nebylo nutné dělat nějaké výraznější změny. Ať už jde o epické události z třetího dílu, či nervy drásající a silné momenty v tom čtvrtém, obě hry neztrácejí nic na své kráse a stále patří ke špičce v žánru.

Foto: archív tvůrců

Master Chief v celé své kráse z Halo 4

Malé bonusy navíc

Pokud někomu čtveřice dílů nestačí, kolekce ještě obsahuje pozvánku do režimu pro více hráčů k připravovanému pátému dílu série. Tento přístup začne v polovině prosince a poběží až do půlky ledna příštího roku. K tomu spolu s kolekcí vychází také aplikace – Halo kanál pro Xbox One a Windows 8.1, ve kterém hráči najdou veškeré nové informace o sérii, mohou zde sledovat probíhající turnaje či zajímavá videa a dokumenty.

Nedílnou součástí je také seriál Forward Unto Dawn a nově přicházející Halo: Nightfall, který sleduje příběh seržanta Locka, jenž se objeví v pátém díle herní série.

Foto: archív tvůrců

Hlavní menu, kde má hráč po ruce hezky seřazené všechny díly a bonusy

Tato kolekce se prostě povedla! Uživatelské rozhraní, kde hráči mají hezky seřazené veškeré díly a mohou mezi nimi jednoduše přepínat, je také zpracováno na jedničku. Fanoušci tak dostávají jedinečnou příležitost znovu si prožít ty nejlepší herní zážitky a utopit opět stovky hodin v kláních proti ostatním.

Nově příchozí generace hráčů si zase může doplnit vzdělání o nejslavnější herní sérii, která se stala díky všem webovým seriálům, komiksům, knižním novelám a figurkám fenoménem. Pro stávající majitele a fanoušky žánru je to rozhodně povinnost. Pro hráče, kteří ještě váhají, se konečně jedná o další z argumentů, proč si novou generaci konzole pořídit.

Halo: The Master Chief Collection vychází 11. 11. exkluzivně na konzoli Xbox One.

HODNOCENÍ: 10/10

Reklama

Výběr článků

Načítám