Hlavní obsah

Gamescom 2019: Minecraft láká na reálnou grafiku, ale jen na PC

Novinky, abr

Počítačová hra Minecraft, v níž se celý herní svět skládá z kostek z různých materiálů s nejrůznějšími vlastnostmi, se dočkala velkého vylepšení. Do tohoto titulu přibyla podpora reálné grafiky. Využít ji však budou moci pouze majitelé verze pro PC, na konzolích nová vychytávka fungovat nebude.

Ray tracing v MinecraftuVideo: archív tvůrců

 
Článek

Minecraft je hra, kde si hráč musí nasbírat materiál na stavbu obydlí a výrobu nástrojů, aby se tak ochránil před nočními příšerami. I když se zdá být tento koncept velmi triviální, jde o jednu z nejpopulárnějších her vůbec.

Titul šel na pulty obchodů už v roce 2009, už tehdy zaujal kromě jednoduchého konceptu i triviální grafikou. Za deset let se ale počítačový svět posunul mílovými kroky směrem kupředu, a tak může Minecraft v dnešní době vypadat již trochu zastarale.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Minecraft

Minecraft s vylepšenou grafikouVideo: HodiltoN

Právě na to zareagovala společnost Nvidia, která ve spolupráci s Microsoftem přidala do Minecraftu podporu ray tracingu, respektive s pomocí vylepšených path-racingových shaderů dokáže dokonale pracovat se stíny a lomy světla.

O podobný mód se již dříve pokusil vývojář vystupující pod přezdívkou HodiltoN, jak Novinky.cz informovaly v dřívějším článku. Nvidia však nyní přivádí reálnější grafiku skutečně k životu. Využít ji formou updatu mohou majitelé verzí pro Windows 10, u variant pro konzole se bohužel nic podobného nabízet nebude.

Reálné ukázky dalších her se zapnutým ray tracingem si můžete prohlédnout níže. V některých nechybí ani porovnání, jak konkrétní scéna vypadá s vypnutými efekty. U upraveného Minecraftu, který je vidět v úvodu tohoto článku, je rozdíl pochopitelně ještě daleko markantnější.

Ukázka ze hry Battlefield V

RTX - Metro Exodus

RTX - Atomic Heart

Může se vám hodit na Zboži.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám