Hlavní obsah

Dead Space: nová brutální videohra pro dospělé

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už hodně dlouho jsme tu neměli hru, o které bychom mohli říct, že je brutální až hrůza. V případě hry Dead Space byly překročeny veškeré pomyslné meze. Ne nadarmo je hra určena pouze pro starší osmnácti let. My bychom k tomu snad ještě dodali, že jistě není vhodná pro nikoho se slabším srdcem. Pravděpodobně by skončil na pohotovosti ještě před dokončením prvního levelu.

Článek

Děj hry Dead Space se odehrává ve vesmíru na těžařské lodi Ishimura. Ta ztratila kontakt se zemí, a tak musela být uspořádána záchranná mise, jejíž členem jste samozřejmě i vy. Na místě však za pouhých několik momentů zjistíte, že je loď infikována mimozemskými organismy a vy budete velmi rádi, když si zachráníte aspoň svůj život. Otřepanější zápletka už zřejmě neexistuje.

:. Ustrašený člověk proti armádě mimozemšťanů.

Jako hráč se ujmete role důlního inženýra Isaaca Clarka, nijak výjimečného muže, který se vydává na zdánlivě rutinní servisní výpravu na palubu vesmírné těžební lodě. Brzy se však Isaac ocitne v živé noční můře, plné genetických mutantů, útočících z mrtvého klaustrofobického ticha. Isaac se octne po explozi poškozené lodě, kterou přiletěl, ve velké nouzi. Má odříznutou cestu k úniku a začíná tak jeho zoufalý boj o přežití.

Krev na zdi, končetiny všude okolo

Po pouhých třech minutách hry se dostanete do karantény, která vás oddělí od zbylých členů záchranného týmu a vy budete tak ti jediní, kdo bude moci řešit některé úkoly na palubě Ishimury. Hororový počin Dead Space přinese psychologický teror a hrůzné akční scény.

:. Krev je tady, krev je tam, všude kam se podívám...

Záhy (i pomocí nápisu krví na zdi) se dozvíte, že nestačí mimozemšťany jen tak zabíjet, musíte jim ustřelovat či jinak oddělovat od těla jednu končetinu po druhé. A nemusíte se bát toho, že by to nebylo doprovázeno patřičnými vizuálními efekty jako stříkáním krve.

Dead Space je brutální až na půdu. Pokud jste byli zklamáni počinem Walls of Jericho (což jste asi všichni být museli), přinese vám tato hra jednoznačně nejvíce strachu od dob hry F.E.A.R. Zvukové efekty této hry totiž patří do absolutní špičky a právě ony mohou za ty nepříjemné pocity, které budete během hry mít.

:. Podobných monumentálních výjevů se vám naskytne během hry hned několik.

O takových těch míhajících se stínech a překvapeních v podobě prolomených ventilaček snad ani mluvit nemusíme. A pokud jste opravdu správní masochisti, hrajte hru ve tmě, s kvalitním prostorovým zvukem na plné pecky. Pro takový případ doporučujeme bezpečnostní khaki oblečení, věřte nám, že se bude hodit.

HODNOCENÍ: 9/10 (pacifisti a odpůrci brutality odečtou přibližně devět bodů)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám