Hlavní obsah

Call of Duty: Advanced Warfare – válečná řežba v blízké budoucnosti

Novinky, ryn

Call of Duty patří k jedné z nejvýdělečnějších herních sérií. Nové pokračování přenáší hráče do blízké budoucnosti a slibuje velké změny. Podařilo se vývojářům ze Sledgehammer Games sliby o inovaci naplnit?

Upoutávka na hru Call of Duty: Advanced Warfare Video: Activision

 
Článek

Příběh začíná v roce 2054, kdy se vojín Jack Mitchell účastní bitvy v Severní Koreji. Tragédie však na sebe nenechá dlouho čekat – jeho dobrý kamarád zemře. Poté mu nabídne Jonathan Irons (Kevin Spacey) místo v soukromé vojenské organizaci Atlas. Po zacvičení se Mitchell se svou partou vrhá do mnoha misí, které se odehrávají po celém světě. Během nich je svědkem velkého boje o moc. Titul tak koketuje s tématem vlivu soukromých vojenských organizací – zda jim mají vlády vůbec věřit.

Bombastičnost kampaně je příjemně umírněná. Na hráče rozhodně nečeká zklamání jako v případě loňské stagnace v Call of Duty: Ghosts. [celá zpráva]

Samozřejmě se jedná o akční jízdu v tom správném slova smyslu, ale nyní vše dává tak nějak smysl. Prohlášení vývojářů, že pracují s vojenskými experty na predikcích budoucích konfliktů, nebyla jen prázdným tlacháním do vzduchu. Nebylo by to však Call of Duty, aby nenabídlo adrenalinové honičky a hodně akční pasáže, ale to patří k sérii a nikdo jí to už nijak neodpáře.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Call of Duty: Advanced Warfare

Bohužel titul je protkaný zbytečnými pasážemi, kdy hráč musí jak cvičená opice zmáčknout příslušné tlačítko, aby hlavní hrdina na obrazovce vykonal nějaký úkon – dopředu naplánovanou událost, kterou nemohl jakkoliv ovlivnit. Přitom se zde objevují pasáže, kde podobné úkony dělá hra jednoduše automaticky. Kdyby se vývojáři rozhodli udělat vše stejně, působilo by to určitě lépe. Suma sumárum se ale celá kampaň povedla a například mise, kde musí hráč použít tichý postup, nám připomněla legendární misi z Černobylu ze čtvrtého dílu. Také potěší větší počet misí, při kterých se hráč ocitá v nějakém vozidle.

Velkou dynamiku hře přidává tzv. exoskeleton (konstrukce přidávající vojínovi různé schopnosti) spolu se speciálním oblekem. Ať už jde o magnetické rukavice, díky kterým může hráč šplhat po zdi, až po vyšší skoky, větší sílu či možnost neviditelnosti. Pro každou misi se aktivují příslušné schopnosti. Nápomocné jsou také nové “chytré” granáty, jež například zvýrazní polohu nepřátel nebo se samy na ně navedou a vybuchnou. V kampani se jedná o cílené využívání těchto funkcí, ale jejich pravé využití se nachází právě ve hře pro více hráčů.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Call of Duty: Advanced Warfare

Hra pro více hráčů je režim, který právě prošel tou největší změnou. Díky funkcím exoskeletonu se kompletně změnil pohyb po mapě a samotné tempo titulu. Hráč má nyní například možnost změnit směr, když je ve vzduchu. Exoskeleton jej dokáže odrazit do všech směrů, a proto vymizela rychlá smrt po objevení se v hledáčku protihráče. S postavou nyní máte možnost manévrovat a vyhnout se salvám kulek.

Mezi další vychytávky patří například létající drony, vysouvací štít či zrychlení pohybu hráče. Chytré granáty se také přenesly do multiplayerového režimu a některé jejich vlastnosti pomůžou i spoluhráčům. Opět se zde nachází kooperační režim na vlny nepřátel a hromada klasických módů, jako jsou týmová hra, všichni proti všem, velké bitvy či zabírání pozic nebo vlajek. Díky tematickému zasazení se zde nacházejí zajímavé zbraně a musíme říci, že jsou dobře vybalancované. Co se nezměnilo, je zvyšování úrovně, ale to funguje perfektně již od zavedení do série.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Call of Duty: Advanced Warfare

Technická stránka také prošla změnou. Nebyli bychom si úplně jisti, jestli se doopravdy jedná o nový engine, ale rozhodně jde o zlepšení. Ať už se bavíme o lepších obličejích, nasvícení či částicových efektech.

Ano, vážně se to povedlo. Vývojáři ze Sledgehammer Games vzali tuto pomalu stagnující sérii a vdechli jí znovu život. Kampaň má silné momenty, které naposledy pamatujeme ze čtvrtého dílu, a hra pro více hráčů se hraje konečně jinak a hlavně lépe! Letos mají škarohlídi smůlu, jelikož nové Call of Duty je zpět ve hře.

Call of Duty: Advanced Warfare vyšlo pro osobní počítače, konzole staré generace (Xbox 360, PlayStation 3) a nové konzole (Xbox One, PlayStation 4).

HODNOCENÍ: 8/10

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám