Hlavní obsah

Brutalita první světové války v Battlefield 1

Novinky, David Ryneš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době, kdy je herní trh přesycen sci-fi střílečkami, se zdá návrat k první světové válce jako hodně riskantní tah. Studiu DICE se však podařilo přemluvit vydavatele EA, aby zabředli právě do tohoto období. V novém Battlefieldu dokazují, že riskovat se vyplatí.

Upoutávka na hru Battlefield 1Video: DICE

 
Článek

Jestli měli DICE po čtvrtém Battlefieldu něco napravovat, tak jednou z věcí byla rozhodně příběhová kampaň. Ta totiž tehdy kromě hezkého zpracování nabídla repetitivní hratelnost a celkem nezajímavý příběh.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Battlefield 1

V Battlefieldu 1, který je zasazen do období první světové války, je kampaň rozdělena do pěti kapitol a nese název War Stories (válečné příběhy, pozn. red.). Každá z nich má jiného hlavního hrdinu či hrdinku, ale právě díky tomu nabízí hromadu perfektních momentů a obměňující hratelnost.

Hráč se tak ocitne v roli řidiče tanku či vojáka v  těžké zbroji. Mezi ty nejlepší však patří kapitola, kdy se hráč musí proplížit pryč z nepřátelského území. Její atmosféra by se dala krájet a při průchodu zákopy nejeden hráč zatají dech.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Battlefield 1

Co hráči rozhodně ocení, je to, že všechny kapitoly jsou ihned otevřené. Pokud tedy hráč například nerad létá, tak může kapitolu zaměřenou na létání přeskočit a užít si ostatní příběhy. Všechny jsou však po výpravné stránce tak perfektní, že je škoda jakýkoliv z nich přeskakovat.

Zamrzí tak hlavně zhruba pětihodinová herní doba, kterou kampaň zabere. Pro potřeby jednotlivých příběhů je dostačující, ale kdyby vývojáři přidali ještě dva tři příběhy, tak by to bylo uspokojivější. Naštěstí nechybí režim pro více hráčů, protože ten je vždy tím hlavním lákadlem Battlefieldu.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Battlefield 1

Zde DICE také měli co napravovat, a to konkrétně síťový kód, který ve čtvrtém dílu dost „haproval”. Problémy s ním však už vyřešili v on-line akci Star Wars: Battlefront, která vyšla minulý rok. Dalo se tedy očekávat, že ani nový Battlefield již nebude mít stejný problém, a opravdu jej nemá.

Velkého přepracování se dočkal i systém tříd. Ty nyní mají vlastní systém postupu mimo hráčův profil. Pokud tak chce hráč silnější samopal, tak musí hrát za útočnou třídu. Když chce mít lepší odstřelovačku, tak musí hrát za odstřelovače atd. Pro jejich odemčení je zapotřebí mít požadovanou úroveň třídy a k tomu ještě měnu zvanou War Bounds, kterou hráč získává také hraním.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Battlefield 1

K tomu všemu samozřejmě patří dobový arzenál a vozidla. Těšit se hráči mohou hlavně na experimentální zbraně. Ty tehdy byly na bojištích buď v hodně omezeném množství, nebo teprve v přípravě. Pro dobro hratelnosti a vybalancování je však jejich vložení do hry zásadní.

Hlavní devizou on-line módu nového Battlefieldu je rozhodně režim Operations. Ten by se dal připodobnit známému Rush režimu. Operations je spojení několika map dohromady, kdy hráči musí zabírat či bránit určité body na mapě. Jakmile je však tým zabere, tak se zápas za doprovodu píšťalek a válečných pokřiků přesouvá na další linii. Režim je perfektní a díky novým efektům počasí nabízí atmosféru jako žádná jiná on-line akce nebo předchozí Battlefield.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Battlefield 1

Fanoušci Conquestu však nemusí smutnit, protože i ten se ve hře nachází. Tradičně se v něm zabírají jednotlivé body a čeká se, až jednomu z týmů dojdou tikety a tím pádem zápas skončí. Jestli je někdo fanouškem holubů, tak si přijde na své v režimu War Pigeons. V něm musí hráči najít holuba a následně ho poslat na velitelství. Tradiční Rush či Team Deathmatch samozřejmě nechybí.

V neposlední řadě musíme opět vychválit technické zpracování. Jestli technologie Frostbite Engine jela na plné obrátky už minulý rok ve Star Wars Battlefront, tak zde je zase o kousek dál. Výše zmiňované efekty počasí berou místy dech a všudypřítomné létající kulky podtrhují válečnou řež. Lze si všimnout i takových detailů jako bláta na zbraních, které se smyje až deštěm. Zde nelze Battlefieldu nic vytknout, protože ten je rozhodně jednou z nejlépe vypadajících her tohoto roku.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Battlefield 1

Vývojáři z DICE konečně dokázali najít správnou formulku pro pořádnou řež, aniž by jí svazovali prvky válečných simulátorů, jako je Verdun. Nový režim zvaný Operations je výborný a nabízí skvělou atmosféru při jeho hraní.

Příběhová kampaň je oproti konkurenci svěží. Díky rozdělení do několika kapitol, ve kterých se hráč ocitá v roli hned několika protagonistů, nezabředne do stereotypu. Překvapí hlavně vyobrazením brutality první světové války. Zamrzí pouze její délka.

Battlefield 1 vyšel pro osobní počítače a herní konzole Xbox One a PlayStation 4.

HODNOCENÍ: 9/10

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám