Hlavní obsah

Apple Arcade změní pravidla. Za hry se už nebude platit nic navíc

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak trochu neprávem hrála na pondělní tiskovce Applu služba Arcade druhé housle, veškerou pozornost totiž na sebe strhávala nová konkurence Netflixu Apple TV+. Přitom herní platforma v podání amerického počítačového gigantu představuje pro hráče zajímavou možnost, jak ušetřit.

Apple ArcadeVideo: archiv tvůrců

 
Článek

V současnosti jsou zpravidla hry nabízeny za úplatu, nebo zadarmo. Obzvláště u chytrých telefonů a tabletů dominuje druhá zmiňovaná kategorie – tedy bezplatné tituly.

Tvůrci softwaru ale mají pochopitelně vše velmi dobře spočítané a nejedna studie v minulosti ukázala, že hry zadarmo nakonec hráče vyjdou citelně dráž, než kdyby za pořízení titulu zaplatili.

Je to dáno především tím, že v jednotlivých hrách se objevují mikrotransakce. Uživatelé tedy mohou zaplatit peníze za to, že získají nejrůznější vylepšení, další předměty nebo jinou konkurenční výhodu, která jim usnadní cestu napříč hrou.

Za desetikoruny, ale klidně i tisíce

Nejlevnější mikrotransakce se pohybují v řádech desetikorun, velké balíčky vylepšení ale stojí klidně i několik tisíc. A jak dokazují hospodářské výsledky různých herních studií, právě tisícové částky jsou hráči ochotni za své oblíbené tituly utrácet, a to klidně každý měsíc.

Právě tomu se ale bude snažit Apple udělat se službou Arcade přítrž. Uživatel sice bude muset zaplatit měsíční poplatek, jehož výše zatím nebyla upřesněna, ale zato získá neomezený přístup ke všem hrám na této platformě.

Foto: archív tvůrců

K dispozici bude při podzimním spuštění více než stovka her.

V jednotlivých titulech přitom nebude možné utrácet peníze formou mikrotransakcí, a dokonce se v nich nebude ani zobrazovat reklama. Uživatelé tak budou mít přesnou kontrolu nad tím, kolik utratí.

Jeden herní účet navíc bude možné sdílet s dalšími rodinnými příslušníky. Přístup ke hrám, které mimochodem bude moct ukládat offline a hrát tedy i bez připojení k internetu, bude moci mít až šest členů rodiny.

Služba poběží na různých platformách

Poslední třešničkou na dortu je fakt, že celá služba bude multiplatformní. Apple s ní tedy necílí pouze na majitele iPhonů a iPadů, ale také na uživatele počítačů Mac a multimediálního centra Apple TV.

Herní služba Arcade bude spuštěna na podzim. Už při spuštění by mělo být k dispozici na 100 nových a exkluzivních titulů, přislíbili zástupci společnosti Apple.

O dalších novinkách, které byly na pondělní akci Applu k vidění, se dozvíte v naší on-line reportáži.

Foto: archív tvůrců

K dispozici bude při podzimním spuštění více než stovka her

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám