Hlavní obsah

Herní hrdina Chuchel mění barvu. Kvůli rasismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Tvůrci počítačové hry Chuchel z brněnské firmy Amanita Design přebarvili původně černou hlavní postavičku na oranžovou. V USA totiž vyvolávala negativní reakce kvůli rasovým stereotypům. Chuchel byl původně chuchvalec černého prachu s nožičkami a ručičkami s oranžovou čepičkou. V zámoří připomínal divadelní masku používanou ve Spojených státech v 19. století ke karikatuře černocha, a odkazoval tak na rasové stereotypy, uvedla firma na svém webu. Nyní je postavička oranžová a čepička černá.

Foto: archív tvůrců

Původní vzhled Chuchela

Článek

"Jsme mírumilovný tým kreativních lidí a nechceme, aby se naše hry a postavy spojovaly s rasismem a nenávistí. Během následujících dnů a týdnů změníme barvu Chuchela na všech platformách," uvedli tvůrci.

Foto: archív tvůrců

Původní vzhled Chuchela

Hra je adventurou s humornými prvky. Hlavní postavička se snaží získat třešeň a musí se vyrovnat s různými úskalími a hlavním rivalem Kekelem. Tvůrci se omluvili lidem, které černá barva Chuchela mohla urazit.

"Uznáváme, že kvůli výrazným rozdílům v kultuře a historii mezi střední Evropou a jinými regiony jsme nedomysleli, že Chuchel může být ztotožněn s rasovým stereotypem tzv. blackface," dodali tvůrci.

Hra se dostala na trh letos v březnu, získala velmi kladné recenze a velmi dobře ji na hráčských webech hodnotí i sami hráči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám