Hlavní obsah

Trhlina je opravená, pirátské hry už na konzoli Switch nepoběží

Novinky, mif

Po několika týdnech se podařilo společnosti Nintendo opravit trhlinu v systému televizní konzole Switch. Z toho ale paradoxně někteří uživatelé radost mít nemohou, neboť právě díky chybě bylo možné na tomto zařízení hrát pirátské kopie her.

Nintendo SwitchVideo: archív výrobce

 
Článek

Dlouhé tři měsíce trvalo, než byla trhlina opravena. První zmínky o tom, že existuje, se totiž objevily již v průběhu dubna.

Jak je z řádků výše patrné, těžit z toho mohli především hráči. Chyba týkající se procesoru Nvidia Tegra, který je srdcem konzole Switch, totiž umožňovala nahrát neoriginální firmware a spouštět tak nelegální kopie her.

Foto: archív výrobce

Nintendo Switch

Některé společnosti si na tom udělaly solidně vynášející byznys, například společnost Team Xecuter nabízela alternativní ovládací software využívající chyby za poplatek 25 dolarů, tedy v přepočtu zhruba 560 Kč. Díky němu bylo možné Switch odemknout pro nelegální kopie her.

Uživatelé, kteří mají již konzole odemčené, smutnit nemusí. Alternativní firmware nemá Nintendo možnost na dálku nijak přehrát nebo deaktivovat. Lze nicméně předpokládat, že nově prodávané konzole v obchodech již budou mít trhlinu opravenou, a proto na nich pirátské kopie her nepoběží.

Co umí Nintendo Switch?

Switch je v první řadě plnohodnotnou televizní konzolí. Ve chvíli, kdy zařízení vytáhnete z dodávané dokovací stanice, máte kapesní herní systém s vlastní obrazovkou. Nintendo tak odbourává nutnost pořizování dvou zařízení, na doma i na cesty stačí jen jedno.

Zařízení má na obou bocích odnímatelné bezdrátové ovladače, které nesou název JoyCon. Hráč může mít ovladač v každé ruce, případně jeden může půjčit kamarádovi, se kterým bude hrát. Přikoupit samozřejmě lze i další, aby mohlo na systému hrát více lidí najednou.

Foto: archív výrobce

Nintendo Switch

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám