Hlavní obsah

Nad konzolí Wii U se stahují mračna. Tvůrci od ní dávají ruce pryč

Novinky, chm

Televizní konzole Nintendo Wii U se přestala zkraje letošního roku definitivně vyrábět. Majitele tohoto herního systému to ale příliš trápit nemuselo, neboť her mělo být pro končící platformu ještě dost. Jak se ale nyní ukazuje, herní tvůrci dávají narychlo od Wii U ruce pryč.

Foto: archív tvůrců

Hra Bloodstained: Ritual of the Night

Článek

Pro Wii U byla například vyvíjena dlouho očekávaná akce Bloodstained: Ritual of the Night. Na vývoj hry se fanoušci skládali prostřednictvím crowdfundingového webu Kickstarter, který nápadití jedinci či podniky využívají k získání finančních prostředků na rozjetí svých podnikatelských záměrů.

Jenže avizovaný titul nakonec pro stařičkou konzoli od Nintenda nevyjde. „Když jsme naši kampaň na Kickstarteru startovali, bylo Wii U na vrcholu popularity. Po vydání konzole Switch se však situace dramaticky změnila,“ vysvětlili tvůrci, proč se nakonec rozhodli své plány změnit.

Foto: archív výrobce

Nintendo Switch

Lidé mohou chtít peníze zpět

Hra Bloodstained: Ritual of the Night tak pro Wii U skutečně nevyjde navzdory přáním fanoušků, kteří poslali tvůrcům peníze. Autoři titulu nicméně nabízejí lidem změnu platformy – a to nejen na novější Switch, ale také na PC, PlayStation 4 Xbox One či kapesní konzoli PS Vita.

Pokud o jiný herní systém nebudou mít přispěvatelé zájem, mohou také tvůrce zažádat o vrácení svého příspěvku v plné výši.

Rozhodnutí autorů titulu Bloodstained: Ritual of the Night jasně ilustruje, že s Wii U se skutečně už nepočítá. A to ani u her, které jsou již pro tuto televizní konzoli ve vývoji.

Foto: archív tvůrců

Hra Bloodstained: Ritual of the Night

Stále v prodeji

Přitom výroba této konzole od Nintenda byla ukončena teprve minulý měsíc, a hned některé obchody tedy vcelku logicky starší model stále ještě doprodávají. Podle nákupního rádce Zboží.cz ceny startují na 7790 Kč. [celá zpráva]

Samotná konzole Wii U se vzhledem příliš neliší od svého předchůdce, malá bílá krabička se jednoduše připojí k televizoru. Největšího vylepšení se dočkal bezdrátový ovladač, který se nazývá Wii U GamePad.

Ten je totiž vybaven vlastním dotykovým displejem, který je používán i při hraní na televizi. Zároveň ale u některých her může být využit nezávisle na TV obrazovce, například na cestách. Ovladač je vybaven vestavěnou kamerou, mikrofonem i stylusem (speciálním perem) pro přesnější ovládání dotykové plochy.

Foto: Nintendo

Nintendo Wii U

Budoucnost = Switch

S koncem konzole Wii U se tak zájem Nintenda – a nutno podotknout, že také samotných herních vývojářů – bude v nadcházejících měsících ubírat především k novince zvané Switch.

Switch se dá do češtiny přeložit jako Přepínač. Toto slovo pravděpodobně nejlépe vystihuje to, co novinka skutečně umí. V první řadě je totiž Switch plnohodnotnou televizní konzolí. Ve chvíli, kdy zařízení vytáhnete z dodávané dokovací stanice, máte kapesní herní systém s vlastní obrazovkou.

Nintendo tak odbourá nutnost pořizování dvou zařízení, na doma i na cesty bude stačit jen jedno.

Zařízení má na obou bocích odnímatelné bezdrátové ovladače, které nesou název Joy-Con. Hráč může použít Joy-Con ovladač v každé ruce, případně jeden půjčit kamarádovi, se kterým bude hrát. Přikoupit samozřejmě půjdou i další, aby mohlo na systému hrát více lidí najednou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám