Hlavní obsah

Čechoslovák zazářil mezi světovou konkurencí, Apple ocenil jeho mobilní hru

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimořádného úspěchu dosáhl v tuzemsku působící herní vývojář Ján Ilavský. Na vývojářské konferenci WorldWide Developer Conference (WWDC), kterou pravidelně každý rok pořádá společnost Apple, získal ocenění za svou mobilní hru Chameleon Run. To přitom bylo v letošním ročníku uděleno pouze deseti vývojářům z celého světa.

BEZ KOMENTÁŘE: Ukázka ze hry Chameleon RunVideo: archív tvůrce

 
Článek

Chameleon Run je poměrně chytlavá hra, která už na první pohled zaujme svým velmi výrazným barevným zpracováním. Titul spadá do kategorie tzv. autoběhaček. Ústřední postava – v tomto případě malý panáček složený z kostek – musí běhat po náhodně poskládaných blocích, aniž by ani jednou zaváhal.

Pokud totiž hráč některý geometrický tvar, který tvoří překážku, nezvládne zdolat, hra končí. Důležitou roli přitom hrají právě barvy jednotlivých bloků, skákat je totiž možné pouze po některých z nich, což určují právě barevné kombinace.

Jak už bylo zmíněno výše, za chytlavou hrou stojí Ján Ilavský – původem Slovák –, který však několik posledních let žije a pracuje v Praze. Ten radost ze získání ceny od společnosti Apple nijak neskrýval. „Je to tak šílené,“ nedostávalo se slov mladému vývojáři po vyhlášení výsledků.

Vývojář Ján Ilavský (vlevo) na snímku z roku 2015

A není se čemu divit. V rámci Apple Design Awards 2016, které jsou součástí konference WWDC, totiž stejnou cenu získalo jen dalších devět projektů. Oceňovány přitom byly aplikace pro operační systémy iOS, watchOS, tvOS i macOS.

Hra Chameleon Run je k dispozici pro platformu iOS, nicméně je možné ji stahovat také na zařízení s operačním systémem Android.

Seznam deseti oceněných aplikací naleznete níže:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám