Hlavní obsah

World of Tanks: Bitvy na všech frontách

Novinky, David Ryneš

Jako blesk z čistého nebe slavili před pěti lety úspěch vývojáři Wargamingu s kompetitivním titulem World of Tanks. V době, kdy on-line hraní kralovaly hlavně moderní střílečky z vlastního pohledu, MOBA tituly či strategie, vypustili na trh souboje tanků. Ty vyšly prvně na osobní počítače a pak na konzoli Xbox 360 a Xbox One. Nyní konečně přichází i pro PlayStation 4.

Upoutávka na hru World of TanksVideo: Wargaming

 
Článek

Pokud se najdou hráči nepolíbení tímto fenoménem, World of Tanks je kompetitivní titul, ve kterém spolu zápasí 15 hráčů v tancích. Tanky jsou rozděleny do několika kategorií, a tak si hráč může vybrat ten, který bude nejvíce sedět jeho stylu hraní. To vše se odehrává na hromadě map, jejichž počet neustále roste.

Foto: archív tvůrců

Ukázka z PS4 verze World of Tanks

Hratelnost je o poznání pomalejší než u ostatních on-line titulů a hráči musí hodně taktizovat. Pořádně se schovávat mezi troskami a neustále využívat svého okolí. Lze se tak šikovně schovat a nečekaně zasadit tvrdé rány do nepřátelské linie.

Kouzlo tkví hlavně v délce jednotlivých zápasů. Ta se většinou pohybuje kolem sedmi až osmi minut, a tak se časem v hlavě objeví hlas, který nabádá hráče k tomu, aby si dal ještě jeden, než půjde spát.

Foto: archív tvůrců

Ukázka z PS4 verze World of Tanks

Aby si titul hráče pořádně zaháčkoval, tak i zde si postupně odemyká nové tanky a jejich vylepšení. Jelikož je hra z kategorie Free 2 Play, tedy dá se hrát zadarmo, tak obsahuje monetizaci. Hráči tedy mohou utrácet skutečné peníze, a tím svůj postup urychlit.

Musíme však uznat, že monetizace nepatří k těm z nejhorších. Model je však nastaven tak, aby hráč, který si platí aspoň prémiový účet, měl průchod hrou rychlejší. Stejně tak si lze pořídit i prémiové tanky, které hráči vydělávají více kreditů. Aby vývojáři toto vybalancovali, snaží se atributově držet tyto tanky v průměru.

Foto: archív tvůrců

Ukázka z PS4 verze World of Tanks

Technické zpracování verze pro konzoli PlayStation 4 je totožné s tím, které mají majitelé na konzoli Xbox One. Od PC verze se tedy dosti liší. Jinačí jsou textury a vegetace je propracovanější. U zničených budov se vyskytuje více trosek, ohně a dýmu.

Oproti PC verzi mají ty konzolové například méně přirozené nasvícení na tancích, ale na druhou stránku vývojáři vylepšili celkové nasvícení scény. Mapy tak získaly o něco silnější atmosféru boje. Kde je však největší háček, to je snímkování, které je zde uzamknuto na 30 snímcích za vteřinu.

Foto: archív tvůrců

Ukázka z PS4 verze World of Tanks

World of Tanks za těch pět let od vydání obrovsky narostlo. Stovky tanků a desítky map však stále trochu srážejí na kolena nedostatek herních režimů, které se vývojáři snaží pomalu navyšovat. Je to ale oddychová hratelnost, ze které World of Tanks těží, kdy si hráč dá večer pár zápasů a pak se může jít věnovat něčemu jinému. Tomu nasvědčuje i vysoký počet hráčů, který pouze na konzoli PlayStation 4 překročil již jeden milión registrovaných uživatelů.

Velkým plusem jsou pravidelné přídavky a hlavně úpravy technického zpracování. V budoucnu tak hráče čekají další velké změny ve zpracování nejen tanků, ale i například zvuků, fyziky či přidávání nových linií.

Foto: archív tvůrců

Ukázka z PS4 verze World of Tanks

World of Tanks jsou ke stažení na osobních počítačích a herních konzolích PlayStation 4, Xbox One a Xbox 360.

HODNOCENÍ: 8/10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám