Hlavní obsah

Roztomilý panáček ve hře Unravel odolává nástrahám severské krajiny

Novinky, David Ryneš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Titulů, které útočí na emoce hráčů, vychází každým rokem víc a víc. Příběhy, nad kterými hráč přemýšlí či prožívá během hraní, se objevují čím dál častěji, a je to dobře. Hry už několik let dokazují, že to nejsou pouze ty násilné tituly bez špetky příběhu, a vývojáři z Coldwood Interactive si řekli, že udělají další takový titul, který hráče hlavně potěší a rozesměje, a tak vznikl Unravel.

Upoutávka na hru UnravelVideo: Coldwood Interactive

 
Článek

V Unravelu hráči sledují osud bavlněného panáčka Yarnyho, který musí posbírat vzpomínky jedné rodiny. Potuluje se nádhernou severskou krajinou a překážky, na které naráží, musí zdolat pomocí bavlny, ze které je zhotoven.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Unravel

Čím dál se v jednotlivé úrovni dostává, tím menší je, protože neustále odmotává kousek ze sebe sama. Záchytné body jsou tak vyřešeny nalezením většího klubka bavlny, kde si ji Yarny znovu namotá a může pokračovat dál ve svém dobrodružství.

Kouzlo Yarnyho však nejvíce spočívá v jeho pohybech a reakcích na prostředí. Když mu něco spadne na hlavu, tak se za ni chytne. Když vstoupí na led, tak mu roztomile podkluzují nohy, či když při lítání na papírovém drakovi za ním vlaje, nechává se unášet proudem vzduchu.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Unravel

Yarny tak nejčastěji řeší, jak se dostat z bodu A do bodu B, a tak hráč musí bavlnou šetřit. Někdy si stačí udělat most či se pouze zhoupnout pomocí udělání uzlíku na určitém místě. Jindy musí špagát bavlny více napnout, aby vytvořil pružinu a mohl se odpérovat na vyvýšené místo.

Největším nebezpečím jsou však přívaly vln či zvířata v přírodě. Kraby většinou dokáže odlákat na mušli, ale u přívalů musí hráč načasovat jednotlivé skoky na platformy, aby ho nesmetla voda. Nesmí však ani chybět zběsilé útěky před havrany či sesuvem kamení.

Foto: David Ryneš, Novinky

Roztomilý Yarny z připravované hry Unravel

Technické zpracování je perfektní. Nebýt až moc rušivé hloubky ostrosti, nemůžeme nic jiného vytknout. Prostředí se neustále mění, stejně jako roční období. Jednotlivé úrovně jsou nápadité, a tak hráče neomrzí.

Unravel je krásná plošinovka s nápaditými mechanikami. Yarny je roztomilý a prostředí místy bere dech. Některé hádanky se však řeší ne zcela logicky a určité vzpomínky hrají na city až moc okatě. Nic z toho tak naštěstí nebrání nádherné jízdě, která trvá sice jen několik hodin, ale zato intenzívních. Yarny si tak získá i ty hráče, kteří mají srdce z kamene.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Unravel

Hra Unravel vyšla pro osobní počítače a herní konzole PlayStation 4 a Xbox One.

HODNOCENÍ: 8/10

Reklama

Výběr článků

Načítám