Hlavní obsah

Guitar Hero Live: Nová generace hudebních her konečně přišla

Novinky, ryn

Hudební žánr her poslední dobou hodně stagnoval. Posledně vyšel povedený Rocksmith 2014, ze kterého se však vytratilo ono zábavné hraní s kamarády, ale zato nabídl hraní na skutečnou kytaru. Nyní vychází Guitar Hero Live, který se nebojí bořit stará pravidla, ale zároveň je pro hráče mnohem přístupnější a užijí si ho i naprostí laici.

Upoutávka na hru Guitar Hero LiveVideo: FreestyleGames

 
Článek

Snad skoro každý se jednou zasnil, jaké to asi je být členem úspěšné hudební kapely. Ježdění po festivalech, rostoucí publikum před pódiem či reakce oddaných fanoušků na výkony kapely. To vše si nyní mohou hráči zažít právě v Guitar Hero Live, tak jako nikdy jindy.

Hráč se ujímá role kytaristy v několika kapelách, jezdí od jednoho koncertu ke druhému a pomalu se protlouká od komorních koncertů v malých klubech až na pódium těch největších festivalů, na které přijdou tisíce fanoušků.

První velkou změnou, kterou vývojáři z FreestyleGames udělali, je, že zahodili animovanou kapelu společně s publikem a vše je nyní živé. Vývojáři tak nahnali několik skupin lidí do studia, kde na kamery natáčeli jejich reakce, skandování a zpívání, které pak zasadili do věrohodně vymodelovaných prostředí.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Guitar Hero Live

Pokud tedy hráč hraje špatně, tak mu to publikum dá jasně najevo, stejně jako zbytek kapely. Pokud však hraje perfektně, tak lidé tancují, pískají a fandí. Je to až omračující, jak se vývojářům daří navodit skutečnou atmosféru toho, jaké to je být členem hudební kapely.

Kvitovat také musíme velice povedené informace o fiktivních kapelách, se kterými hráč hraje. Ty se postupně odemykají, jak se hráč protlouká fiktivními koncerty. Kapela tak dostává duši a jediným šrámem na této kráse je chybějící česká lokalizace, což může odradit hráče s menšími znalostmi anglického jazyka.

Další, tou nejmarkantnější změnou je nová kytara. Ta už nemá několik tlačítek v jedné řadě, ale má jich celkem šest ve dvou řadách. Při hraní tak hráč musí přehmatávat stejně, jako tomu je u skutečné kytary. Tlačítka navíc na sobě mají hrubší texturu, a tak je jednoduché se při hraní orientovat, kde se nacházejí prsty.

Foto: archív tvůrců

Nová kytara má mnoho vylepšení a hraní na ní působí skvěle

Kytara je ve všech směrech zdařile zpracovaná a jedná se o tu lepší plastovou hračku, než na které byli hráči zvyklí u minulých titulů z tohoto žánru. Jediná výtka však směřuje k pozici hrdinské schopnosti, která může hráče jednoduše vyhodit z rytmu.

Co se týká hratelnosti, tak ta nijak nevybočuje. Na obrazovce se opět tyčí tzv. dálnice, na kterou během hraní najíždějí znaky tlačítek, která má hráč na kytaře stisknout. Jednou za čas se na tlačítkách objeví symbol elektřiny, a pokud všechny bezchybně hráč zahraje, tak se mu nabije hrdinská schopnost. Těch je ve hře hned několik a jedna tak například zvýší skóre, které hráči naskakuje, druhá zas nechá vybouchnout všechny přijíždějící znaky.

Jakmile hráč dostane titul více do ruky, tak má možnost naskočit do režimu Guitar Hero TV. V něm běží nepřetržitě bok po boku dva kanály, do kterých může hráč naskočit a začít brnkat na kytaru a zároveň poměřovat svůj výkon s ostatními hráči v žebříčku. Dále si za body, které získává odehráváním písní, může na omezený čas pořídit píseň, kterou si může následně zahrát.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Guitar Hero Live

Samozřejmě i tento díl se může hrát v režimu více hráčů. Stačí mít druhou kytaru či připojit mikrofon a jde se na věc. Zároveň se po získání desáté úrovně v režimu GHTV odemkne režim rivalů, kdy hráč bude hrát on-line proti jinému hráči a soupeřit s ním o co nejlepší skóre.

Co se týká písní, které hráč může hrát v off-line režimu v rámci festivalů, tak se ve hře nacházejí například skupiny Good Charlotte, Kasabian, Mumford & Sons, Pearl Jam, Linkin Park nebo The Who. Je jich celkem přes čtyři desítky, ale režim GHTV v on-line režimu nabízí mnohonásobně více.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Guitar Hero Live

Guitar Hero Live se tak může zařadit mezi další tituly, které redefinují žánr a posouvají ho dál oproti konkurenci, která pouze mírně inovuje staré mechaniky. Risk, který podstoupili vývojáři z FreestyleGames, se vyplatil a z Guitar Hero Live se stává titul, který si fanoušci hudebního žánru přáli.

Guitar Hero Live vyšlo na konzole staré generace Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo Wii U a na novou generaci konzolí Xbox One a PlayStation 4.

HODNOCENÍ: 9/10

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám