Hlavní obsah

NHL 15: Nad ledem se vznáší mohutný oblak rozpaků

Novinky, jky

Chybí konkurence. A je to znát. Kvalitní hokejový simulátor aby dnes člověk pohledal. Hokej se jednoduše netěší takové světové popularitě jako fotbal, což je vidět i na tom, jakou snahu v Electronic Arts věnují sérii NHL v porovnání s FIFA. Ač už loni vyšla NHL i na next-gen konzolích, teprve letošní ročník běží na Ignite enginu. Tvůrci však bohužel hru nestihli dodělat. Odhadem tak o dva měsíce.

Upoutávka na hru NHL 15Video: EA

 
Článek

Je to velké dilema. Vydat hru ve slíbeném termínu a nedodělanou, nebo vydání odložit a vše dodělat, aby hráči dostali hned po vydání vše, co očekávali? Obojí vyžaduje pochopení herní komunity, které však mohou EA očekávat jen těžko, protože komunikovali nedostatečně. Majitelé starých konzolí jsou relativně v pohodě (herní pokrok je nevelký, ale aspoň mají své herní módy), trapas potkal EA zejména při tvorbě next-gen NHL 15 pro PS4 a Xbox One.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry NHL 15

To, že něco není v pořádku, se zjistilo až ve chvíli, kdy dostali krátkodobý přístup ke hře hráči, kteří to mají v rámci svého placeného členství jako bonus. Do té doby nebyl žádný náznak toho, že je něco špatně. Zveřejňovala se promo videa, jak bude vše super a ani slovo o zpoždění. A přitom už v tu chvíli muselo být tvůrcům jasné, že se to dramaticky nestíhá. Po vydání tak jen stroze informovali, že budou postupně přicházet obří záplaty, které budou postupně hru rozšiřovat a opravovat. První patch vyšel v úterý 23. září.

Nová záplata

Nejnovější záplata do hry vrátila plnohodnotný Play-off mód, přidala trenérovy rady a postřehy k vaší hře v Be a Pro módu a vrátila do hry vyhlašování tří hvězd po zápase. Jenže Be a Pro mód je i nadále prakticky nehratelný, protože když jako hráč vyskočíte z ledu, nemůžete odsimulovat děj až do vašeho dalšího nasazení. Prostě sedíte, díváte se na hru a čekáte. Deprimující a řekli byste si, že snadno opravitelný bug. Evidentně ne.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry NHL 15

Není ale vše tak špatné, jak by se mohlo zdát. On-line hry jsou relativně stabilní a nepadají. Grafika vskutku ušla pořádný kus cesty, nárazy hráčů a odrazy puku jsou reálnější a hra se hraje dobře. Odrazy předmětů a hráčů jsou na ledové ploše krásně patrné, led se poškozuje, detaily na dresech někdy až ohromí, stíny skvěle odpovídají a obecně je zážitek „z ledu” to nejlepší, co tu zatím bylo. Proti tomu se nedá nic napsat. Jednoduše nedá.

Malé radosti a starosti

Maličkosti - to je to, co dělá z NHL 15 na samotném ledovém kluzišti skvělou zábavu. Fanoušek hostujícího týmu se posmívá vyloučenému hráči na trestné lavici, fandové se mezi sebou hecují v publiku, systém bitek je docela vymakaný a narážení do brankáře je konečně posuzováno tak, jak by mělo být. Jednou přinese šikovné šťouchnutí a zneklidnění brankáře gól, ale daleko víckrát vám přinese dvouminutové vyloučení hráče, který nedovoleně zasáhl brankáře. Palec nahoru.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry NHL 15

Drobné zápory? Píšťalku kvůli offsidu slyšíme moc často, protože si do něj spoluhráči navzdory slibům vývojářů hodně hloupě najíždí. Drobné bugy, že se hráči zvedají po nárazu někdy nepřirozeně rychle a trhaně, to snad EA opraví. Ale když už si dali práci s fanoušky a s tím, aby na krabici nad ledem byly reálně působící nápisy, mělo by to fungovat. Když tak box vyzývá diváky k tomu, aby udělali nějaký hluk či tleskali, možná by nebylo od věci, kdyby ukázali trochu inteligence a udělali to. Jinak se to míjí účinkem.

Absence důležitého

Opomiňme však nyní detaily - obrovský otazník panuje nad tím, proč do doby vydání nebylo hotových tolik herních módů a celkový dojem z herního menu působí zhruba jako před sedmi lety. K čemu jsou fandové posměšně gestikulující na hokejisty, když si nemůžeme ani sami draftovat hráče v kariéře a musíme nechat vše řešit počítač?

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry NHL 15

Jak můžou chybět při vydání tak základní herní módy jako šest na šest on-line či GM Connected? A Winter Classic jako letos také nebude? Další oprava v říjnu? Aha. No hlavně že funguje mód Ultimate Team, který EA přináší další peníze z mikroplateb...

EA by si zasloužili za lajdáctví při vydání letošního ročníku vytáhnout ze svého brlohu a inzultovat alespoň od Hollwega, protože kdyby se tato herní série odebírala dále pod touto taktovkou, mohou to rovnou zabalit. Jen v tomto roce naštvali tolik skalních hráčů, že se to bude v budoucnu jen těžko žehlit. Až bude hra dodělaná (pokud se tak někdy stane), bude si zasloužit hodnocení osm z deseti, pokud budeme ochotni zapomenout na tuto smutnou estrádu. Aktuálně je to však jen udýchaná šestka s ředitelskou důtkou. Napomenutí třídního učitele v loňském roce totiž evidentně nevzali hoši z Kanady vážně.

HODNOCENÍ: 6/10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám