Hlavní obsah

Čína zakázala oblíbenou počítačovou hru, protože je v ní převrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína zakázala oblíbenou počítačovou hru Battlefield 4, protože líčí fiktivní státní převrat v zemi. Tento krok vyvolal značné překvapení, protože následoval poté, co čínské úřady naznačily, že hodlají zmírnit cenzuru počítačových her, napsal místní tisk.

Upoutávka na hru Battlefield 4: Obléhání ŠanghajeVideo: EA Games

 
Článek

Zmíněná hra obsahuje scény, v nichž američtí vojáci bojují proti směsici čínských a ruských vojáků. Podle prohlášení čínského ministerstva kultury je hra "kulturní invazí", která "očerňuje pověst Číny".

Zasvěcené zdroje uvádějí, že Čína pohlíží na počítačové hry jako na propagandistický nástroj, který může ovlivnit početnou skupinu téměř půl miliardy mladých hráčů v zemi. Zakazuje například hry vyrobené v Japonsku, na které Peking pohlíží coby na rivala, s nímž má několik územních sporů. Naopak Čína povzbuzuje místní vývojáře, aby vytvořili počítačové hry líčící japonskou prohru ve sporu o ostrovy Ťiao-jü, kterým Japonsko říká Senkaku.

Čína už v minulosti zablokovala několik oblíbených her, jako jsou například Grand Theft Auto a World of Warcraft. Byly povoleny až poté, co z nich vývojáři odstranili příliš sexuálně otevřené a násilné scény.

Podle oficiálních zpráv stoupl počet hráčů v roce 2013 o více než 20 procent na 490 miliónů. Ti za hry utratili téměř 14 miliard dolarů a zvýšili tak za končící rok zisky herního průmyslu o 38 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám