Hlavní obsah

Zájem o počítače dál vadne. Nejvíce se daří HP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stamford

Celosvětové dodávky osobních počítačů se v letošním prvním čtvrtletí meziročně snížily o 1,4 procenta na 61,7 miliónu přístrojů. Pokles tak vykazují již 14 čtvrtletí za sebou. Vyplývá to z údajů, které na svých internetových stránkách zveřejnila výzkumná společnost Gartner.

Foto: archív výrobce

Notebook od HP (ilustrační foto)

Článek

„Velký podíl na poklesu (v prvním čtvrtletí) měla Čína, kde se dodávky meziročně snížily o 5,7 procenta,” uvedla analytička firmy Gartner Mikako Kitagawaová.

Některé čínské podniky podle ní odkládaly nákupy nových počítačů, protože čekaly na výsledky plenárního zasedání čínského parlamentu, které se konalo začátkem března. Na poklesu se výrazně podílely také Spojené státy, kde se dodávky počítačů snížily o 2,9 procenta.

Jedničkou na světovém trhu s osobními počítači byla v prvním čtvrtletí americká společnost HP, která podle Gartneru zvýšila odbyt o téměř tři procenta na 12,9 miliónu přístrojů. Druhé místo obsadila čínská společnost Lenovo, za kterou následovala americká firma Dell.

Mobilní zařízení a výkon

Za neustálým poklesem dodávek je pochopitelně v první řadě odklon celé řady uživatelů k jiným zařízením. Stále více lidí si totiž vystačí s chytrým telefonem, případně s počítačovým tabletem. Tyto mobilní přístroje často slouží pro práci i zábavu.

Dalším podstatným důvodem je otázka výkonu – nové aplikace a nejrůznější webové služby jednoduše nejsou zkrátka tak náročné, aby byli lidé nuceni kupovat každý druhý rok nový počítač, jako tomu bylo ještě před pár lety. Tempo obměny strojů v domácnostech i firmách se tedy citelně zpomalilo.

Výjimkou jsou pochopitelně lidé, kteří jsou schopni nejvyšší možnou dávku výkonu skutečně využít. Řeč je například o hráčích a uživatelích, kteří pracují s velkým množstvím videí či fotografií. Ti se zpravidla bez výkonné sestavy neobejdou.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám