Hlavní obsah

Zájem o kamery a fotoaparáty vadne

Praha

Někteří prodejci letos zaznamenali menší zájem o kamery a fotoaparáty. Elektronickými čtečkami, které lidé kupují také tradičně před dovolenými, se zásobili už za nouzového stavu. I přesto obchodníci ale hlásí růst prodejů. Vyšší poptávka je po elektronických knihách. Velký zájem je v posledních měsících i o drony. Češi kupují levné modely i ty za desítky tisíc korun. Vyplývá to z ankety mezi internetovými prodejci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pandemie covid-19 letos výrazně zasáhla segment kamer a fotoaparátů. Ačkoli tyto produkty patří co do počtu kusů k nejprodávanějším ze zmíněného výčtu, celkově je o ně zájem oproti loňsku nižší a tento trend stále přetrvává. Výjimkou jsou sférické 360° outdoorové kamery, u nich naopak obliba meziročně několikanásobně vzrostla,” uvedl místopředseda představenstva a obchodní ředitel e-shopu Alza.cz Petr Bena.

Meziročně nižší prodeje fotoaparátů a kamer sleduje také internetový obchod CZC.cz. V karanténě byl zájem o tyto kategorie podle obchodního ředitele e-shopu Tomáše Pilského ještě menší, nyní se podle něj situace začíná zlepšovat.

Klesá podle něj zájem o levnější modely digitálních zrcadlovek, poptávka naopak roste po profesionální fototechnice.

Dron, fotoaparát či tablet. Šikovné vychytávky pro letní radovánky

Testy

Mall.cz hlásí u čteček v posledních měsících podle své mluvčí Pavly Hobíkové nárůsty prodejů o 70 procent. Mírný růst eviduje i Alza. Podle mluvčí nákupního rádce a srovnávače cen Heureka.cz Adély Berkové vzrostly meziročně zhruba o 200 procent prodeje elektronických knih. Dvojnásobných prodejů podle ní dosáhly i klasické knihy a audioknihy.

U dronů Mall.cz za poslední měsíce podle Hobíkové zaznamenal růst asi o 100 procent.

„Jednoznačně nejprodávanějším modelem je od konce minulého roku Mavic Mini Fly More Combo od společnosti DJI, který se stal obrovským hitem. Tento model splňuje nové legislativní předpisy. Kvůli své nízké hmotnosti nevyžaduje registraci uživatele, ani absolvování zkoušek, které jsou potřebné pro řízení dronů,” popsala Hobíková.

Alza sleduje od začátku května podle Beny růst prodejů dronů o 50 procent. Lidé si podle něj pořizují levné modely, investují ale i desetitisíce korun do typů, se kterými mohou natáčet 4K videa, řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Nové akční kamery GoPro jsou venku. Co umí?

V České republice se stejně jako v zahraničí začaly prodávat dvě nové akční kamery od společnosti GoPro. Zatímco jedna sází na tradiční konstrukci, která byla...

Nejlepší fotomobil na světě má Huawei

Vlajková loď společnosti Xiaomi byla sesazena z trůnu nejlepších fotomobilů na světě. V čele žebříčku byl model Mi 10 Pro vystřídán novinkou od společnosti...

Výběr článků

Načítám