Hlavní obsah

Žádné otravné hučení. PlayStation 5 bude tichý, ukazují první testy

Novinky, abr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současné generaci konzolí od společnosti Sony bylo často vyčítáno, že jsou velmi hlučné. Kdo někdy zkusil hrát uprostřed noci bez sluchátek nějaký graficky náročný výkon, jistě ví o tom své. PlayStation 5 by měl na tom být v tomto ohledu daleko lépe, ukazují první testy.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

 
Článek

Z hlučného chlazení byla celá generace hráčů u PS4 nešťastná. I proto si z tohoto neduhu udělaly některé společnosti lukrativní byznys, nabízely nejrůznější dodatečná chlazení, která dokázala hlučnou konzoli umravnit.

Nespokojenost hráčů je patrně jedním z důvodů, proč se páni inženýři ve společnosti Sony na tuto problematiku při návrhu PS5 zaměřili. Dokládají to skoro až oslavné recenze prvních japonských redakcí, kterým byla pátá generace přednostně zapůjčena.

Prakticky všichni recenzenti se nezávisle na sobě shodují, že úbytek hluku je při hraní dramatický. Výrazně tišší chod by tak měl být jednou z největších předností testovaného modelu. Mezi ty další patří vysoký výkon – platí to přitom pro obě provedení, s optickou mechanikou i bez.

Radost byla předčasná. Nejvýkonnější Xbox bude nakonec dražší

Hry a herní systémy

Co bude nový PlayStation umět?

PlayStation 5 bude stavět na upraveném procesoru AMD s architekturou Zen 2, který nabídne 8 jader a 16 pracovních vláken. U něj bude frekvence proměnlivá, přičemž maximální hodnota bude 3,5 GHz.

V případě grafického jádra označuje výrobce architekturu jako Custom RDNA 2. Důležité je nicméně to, že poběží až na frekvenci 2,23 GHz. Výrobce přitom počítá s tím, že tyto součástky by měly dát dohromady výkon přesahující 10,2 TFLOPS. Počítá se s 16 GB paměti typu GDDR6 (256-bit) s propustností 448 GB/s.

Konzole by tak v praxi měla stačit na hraní v rozlišení 4K, a to při 60 snímcích za sekundu. Počítá se také s tím, že bude obsahovat speciální ray tracing jádra, díky nimž nabídnou jednotlivé hry dechberoucí grafiku.

Na obě provedení již nyní v Česku běží předobjednávky. Standardní PlayStation 5 stojí 13 490 Kč, verze bez mechaniky zvaná Digital Edition pak 10 790 Kč. Fyzicky by měli mít obchodníci konzole skladem 19. listopadu. Už nyní je ale podle vyjádření prodejců jasné, že zájem je tak vysoký, že na každého se před Vánocemi nedostane.

Foto: archív výrobce

PlayStation 5

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám