Hlavní obsah

Velcí výrobci pohřbívají levné a miniaturní netbooky

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psal se rok 2007 a společnost Asus se rozhodovala, zda má začít vyrábět kompaktní a přitom levný notebook. Nikdo ještě tehdy netušil, že tyto miniaturní laptopy se stanou fenoménem dnešní doby. Kvůli popularitě tabletů se ale nad nimi stahují mračna – dva velcí výrobci, Acer a Asus, chtějí jejich výrobu ukončit.

Foto: Asus

Netbook od společnosti Asus

Článek

Více než polovina aktuální nabídky netbooků přitom pochází právě z produkce Asusu a Aceru. Navíc lze předpokládat, že nabídku netbooků ukončí také společnost Packard Bell, neboť se jedná o dceřinou společnost Aceru.

Na informace o ukončení výroby upozornil server DigiTimes s odvoláním na důvěryhodný zdroj. Podle něj se na úbytek netbooků na trhu připravuje také společnost Intel, která je hlavním dodavatelem hardwarových součástek těchto levných a kompaktních strojů. Na přelomu letošního a příštího roku by měla produkce procesorů pro netbooky klesnout o 50 %.

Asus a Acer se prý hodlá v následujících obdobích věnovat jen lukrativnějším produktům, jako jsou například tablety a ultrabooky. V létě například Asus začal prodávat unikátní hybridní zařízení, jež dokáže nahradit mobil, tablet i notebook. [celá zpráva]

S výrobou netbooků již řada firem skončila

Stejné důvody vedly k ukončení výroby netbooků v minulosti i další velké výrobce, jako je Samsung, Toshiba či Dell. „Tenké a výkonné, takové stroje chceme vyrábět,“ uvedl koncem loňského roku marketingový ředitel Dellu Alison Gardner s tím, že netbooky především výkonem nové strategii firmy nevyhovují.

Podle zahraničních pozorovatelů je postoj výrobců pochopitelný. „Když se byznys s netbooky před třemi čtyřmi lety rozjížděl, prodávaly se modely s atomovými procesory a 10palcovými displeji okolo osmi až deseti tisíc korun. Postupně ale byly nové modely levnější a levnější, až je dnes můžeme koupit za polovinu,“ konstatoval Brad Linder ze serveru liliputing.com.

Zástupci společností Asus a Acer se zatím oficiálně k informacím o ukončení výroby netbooků nevyjádřili. Pokud se ale potvrdí, nabídka netbooků na trhu klesne na méně než 20 kusů. Z větších výrobců bude tyto levné a kompaktní stroje nabízet jen Lenovo a Hewlett-Packard.

Notebook, netbook vs. ultrabook

Notebooky v dnešní době směle konkurují stolním počítačům. Mají výkonné procesory i grafické karty, tunery pro příjem televizního vysílání a pevné disky s vysokou kapacitou. Většinou se ale jedná o velké neohrabané stroje s 15palcovým displejem.

Proti tomu netbooky jsou velice kompaktní. Jejich monitory mají úhlopříčku od 9 do 11 palců a váží skoro třikrát méně než velké notebooky. Drobné rozměry ale nejsou jen ku prospěchu. Titěrné klávesy nemusí při psaní vyhovovat každému, stejně jako displej s nízkým rozlišením, který je při brouzdání po internetu nepohodlný. Tragický je i jejich výkon.

Ultrabooky se snaží spojit všechny klady netbooků i notebooků do jediného přístroje. Mají kompaktní rozměry i dlouhou výdrž baterie a přitom nabídnou vysoký výkon, který řadě uživatelů u netbooků chyběl. Zároveň mají zabudované speciální funkce, které data chrání při ztrátě nebo odcizení ultrabooku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám