Hlavní obsah

Ve stínu nových phabletů. Samsung se pochlubil novým notebookem

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na tiskovce společnosti Samsung, která se uskutečnila v noci ze středy na čtvrtek, hrály prim nové phablety Galaxy Note10 a Galaxy Note10+. Jihokorejský elektronický gigant nicméně přivezl novinek více – pochlubil se také novým notebookem Galaxy Book S.

Foto: archív výrobce

Galaxy Book S

Článek

Společnost Samsung oficiálně v Česku své notebooky nenabízí, z tuzemského trhu se výrobce s vlastními počítači stáhl již před několika lety. Novinka zvaná Galaxy Book S by to ale mohla změnit.

Nová generace přenosného počítače od jihokorejského elektronického gigantu je jakýmsi hybridem. Na první pohled se tento stroj nijak dramaticky neliší od moderních notebooků, v útrobách nicméně tepou součástky typické spíše pro mobilní zařízení. Řeč je například o procesoru Qualcomm Snapdragon 8cx.

Na baterii celý den

Tento osmijádrový čip pracuje v základu na frekvenci 1,8 GHz, v případě potřeby vyššího výkonu ale nabídne takt až 2,84 GHz. Ve srovnání s klasickými procesory od AMD a Intelu, které se jinak běžně objevují v tradičních noteboocích, tento čip nepotřebuje aktivní chlazení. Díky tomu je novinka při práci krásně tichá (nehučí ventilátor), a navíc nabídne i velmi tenkou konstrukci.

Foto: archív výrobce

Galaxy Book S

Rozměry tohoto stroje jsou 305,2 x 203,2 x 6,2 – 11,8 mm a hmotnost činí velmi příjemných 0,96 kg. Jde tedy o stroj zrozený pro práci na cestách, kde nebude velkou přítěží. Akumulátor mimochodem stačí pro více než 24hodinovou výdrž, nepřetržitě přehrávat video zvládne po dobu 23 hodin.

Galaxy Book S dále nabídne 8 GB operační paměti a rychlou SSD jednotku o velikosti 256 nebo 512 GB. Podobně jako u smartphonů je úložiště možné rozšířit prostřednictvím paměťových karet typu microSD až o 1 TB.

Displej je dotykový

Displej nabízí tradiční poměr stran 16:9 při úhlopříčce 13,3 palce, jeho rozlišení je Full HD, tedy 1920 x 1080 obrazových bodů. Velmi praktické je, že se dá obrazovka ovládat dotykem. Nejen na cestách potěší možnost připojení k mobilním sítím – laptop ukrývá v útrobách slot na nanoSIM kartu.

Novinka mimochodem pracuje pod operačním systémem Windows 10.

Otazník bohužel zatím visí nad tím, kdy se novinka objeví na pultech obchodů a kolik bude stát. Výrobce pouze uvedl, že s dostupností počítá v průběhu letošního podzimu, tedy ještě před Vánocemi. Zda se ale Galaxy Book S skutečně objeví také na českém trhu, ukážou až nadcházející měsíce.

Na slavnostní akci Samsung představil také phablety Galaxy Note10 a Galaxy Note10+. O obou novinkách se více dozvíte v našem dřívějším článku.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám