Hlavní obsah

Unikátní notebook se dvěma displeji zamíří na pulty obchodů ještě během prázdnin

Novinky, ort

Ještě v průběhu letních prázdnin by se měl na pultech tuzemských obchodů objevit unikátní notebook ZenBook Pro Duo od společnosti Asus, jehož lákadlem jsou dva displeje. Prodávat se podle informací jednotlivých obchodníků začne nejspíše již příští týden.

Foto: archív výrobce

ZenBook Pro Duo

Článek

ZenBook Pro Duo si odbyl premiéru již letos v květnu na veletrhu Computex 2019 na Tchaj-wanu. Tehdy však výrobce neprozradil, kdy se začne novinka prodávat. Podle informací tuzemských obchodů by se tak mělo stát už příští týden ve čtvrtek.

Prozatím se však počítá pouze s dostupností výkonnější varianty, která bude stát necelých 77 000 Kč. Kdy a za kolik se objeví také odlehčený model, zatím není jasné. Podle dřívějších informací by však měl stát zhruba polovinu toho, co výkonnější varianta – tomu koneckonců odpovídá také nabízená výbava.

Foto: archív výrobce

ZenBook Pro Duo

Poslouží i hráčům

Výkonná varianta poslouží bez nadsázky i hráčům. Kromě procesoru Core i7-9750H, jehož šest jader může v turbo režimu tepat až na frekvenci 4,5 GHz, se totiž v útrobách tohoto stroje ukrývá také výkonná grafika GeForce RTX 2060 s 6 GB videopaměti. Dále je k dispozici 16 GB operační paměti a rychlá SSD jednotka s kapacitou 512 GB.

Hlavním lákadlem jsou nicméně displeje. Hlavní obrazovka nabízí úhlopříčku 15,6 palce a rozlišení 4K. Jde mimochodem o OLED panel, který by měl – podobně jako moderní televizory – nabízet velmi věrné barevné zobrazení. Druhý panel je pak umístěn nad klávesnicí a plynule navazuje na obrazovku výše.

Tento displej je extrémně protáhlý, což dokládá poměr stran 31:9. Má úhlopříčku 14 palců a rozlišení 3840 x 1100 obrazových bodů. Tato obrazovka nad klávesnicí je dotyková. Mohou se na ní zobrazovat další aplikace nebo například ovládací panely různých programů, což ocení zejména grafici či střihači videí.

Foto: archív výrobce

ZenBook Pro Duo

Chytrý touchpad poslouží jako číselník

Kvůli umístění druhé obrazovky se však pod klávesnici již nevešel klasický touchpad, který u notebooků běžně nahrazuje funkce myši. Asus si s tímto problémem poměrně důmyslně poradil – touchpad udělal z číselníku na pravé straně. Příslušným tlačítkem tak uživatel může přepínat mezi funkcí touchpadu a numerického bloku.

Odlehčená verze modelu ZenBook Pro Duo pak nabídne menší obrazovku a méně výkonné komponenty. V útrobách 14palcového šasi bude pracovní tempo udávat čip Intel Core i7 v kombinaci s grafickou kartou Nvidia GeForce MX250. Ani zde však nebude chybět druhá dotyková obrazovka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám