Hlavní obsah

Trojlístek je kompletní. Rodina procesorů Athlon se rozrostla

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost AMD oživila loni na podzim značku procesorů Athlon. Nabídla první model, který lákal především příznivou cenou, nyní se však nabídka rozrůstá o dvě výkonnější provedení. Na pultech obchodů by se měly objevit v průběhu několika týdnů.

Foto: archív výrobce

AMD Athlon

Článek

Aktuálně je v prodeji model Athlon 200GE. Určen je pro hladké surfování na internetu, sledování on-line videí bez sekání či hraní esportových titulů v 720p rozlišení.

Na všechny tyto činnosti má zmiňovaný kousek výkonu tak akorát. Čip se skládá ze dvou fyzických jader a čtyřech vláken, která jsou taktována na 3,2 GHz. Pro úplnost dodejme, že vyrovnávací paměť cache dosahuje hodnoty 4 MB a vyroben je 14nm výrobním procesem.

Foto: archív výrobce

AMD Athlon

Nedílnou součástí procesoru je také integrovaný grafický čip Vega. Pro hraní her je nicméně nutné připojit dedikovanou grafickou kartu.

S ohledem na pořizovací cenovku, pohybující se těsně pod hranicí 1500 Kč, je výkon nastaven velmi rozumně. Čip s lepším poměrem cena/výkon byste hledali jen velmi obtížně.

Ještě svižnější pracovní tempo

A přesně v tomto duchu byly navrženy také dvě další novinky, obě by přitom na tom měly být v otázce výkonu ještě lépe. Athlon 220GE a Athlon 2240GE nabízí sice stejný počet jader a vláken, ale vyšší takty 3,4 a 3,5 GHz.

Integrované grafické jádro zůstalo totožné, stejně jako vyrovnávací paměť a spotřeba. Detailní parametry nových čipů naleznete v tabulce na konci článku.

Otazník zatím visí nad přesnou dostupností a cenou novinek. Podle předběžných informací ze zahraničí by měl nicméně Athlon 220GE vycházet na 1800 Kč a svižnější Athlon 2240GE na necelé 2000 Kč. Částky budou tedy u obou novinek nastaveny opět velmi atraktivně.

ProcesorJádra/vláknaTaktL3 cacheTDP
Athlon 240GE2 / 43,5 GHz4MB35W
Athlon 220GE2 / 43,4 GHz4MB35W
Athlon 200GE2 / 43,2 GHz4MB35W

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám