Hlavní obsah

Toto je myš. Před 50 lety vědci změnili počítačový svět

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psal se 9. prosinec 1968. Technologičtí nadšenci tehdy dostali předčasný vánoční dárek, neboť světu byla odhalena jedna z nejdůležitějších periferií současnosti – počítačová myš. Odhalil ji americký vědec Doug Engelbart a tým jeho kolegů ze Stanfordova výzkumného ústavu.

Foto: Bootstrap Institute

Prototyp myši

Článek

Počítačová myš byla široké veřejnosti představena 9. prosince 1968 na konferenci, která je po právu označována jako „Matka všech prezentací“. Tehdy Engelbart a jeho 17 kolegů ze SRI provedli 90minutovou demonstraci pro veřejnost na konferenci Fall Joint Computer Conference v San Francisku.

Kromě počítačové myši na ní vynálezci představili také hypertext, objektové adresování, dynamické propojování souborů a spolupráci dvou lidí přes sdílenou obrazovku, kteří komunikovali slovem i obrazem přes síť.

Právě myš budila nicméně na akci největší pozornost, i když si její reálný význam v praxi a dopad na budoucnost tehdy patrně dokázal představit málokdo.

Foto: Michael Schmelling, Reuters

Douglas C. Engelbart na archivním snímku z roku 1997.

Historie myši se samozřejmě začala psát daleko dříve. V roce 1961 totiž Engelbart během jedné konference vytáhl poznámkový bloček, který nosil v náprsní kapse, a načrtl obrázek zařízení, jež by lidem umožnilo fyzickou interakci s CRT obrazovkou počítače.

Později v roce 1962 toto zařízení popisuje jako ukazovátko ve své práci „Umocnění lidského intelektu: Rámcový koncept“. Patentová přihláška byla podána 21. června 1967. Právě toto datum se tak logicky považuje za den, kdy se „narodila“ počítačová myš.

Zařízení mělo jedno červené tlačítko na horní straně a kabel vycházející z její zadní části. Kdosi v Engelbartově laboratoři poznamenal, že vypadá jako myš. Pojmenování se uchytilo. Do dnešního dne si nikdo nevzpomněl, kdo konkrétně myš takto pojmenoval jako první.

Foto: Bootstrap Institute

Prototyp myši

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám