Hlavní obsah

Toshiba se po prohře s Blu-ray soustředí na tradiční DVD nosiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská společnost Toshiba se poté, co prohrála se Sony bitvu o standardní formát digitálního videa s vysokým rozlišením obrazu (Blu-ray disky), hodlá soustředit na technologie pro běžné disky DVD. Koncern uvedl na trh nový DVD přehrávač, který lépe než předchozí modely zobrazuje běžná DVD na obrazovkách televizorů s vysokým rozlišením.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Blu-ray od Sony vyhrál konkurenční boj nad HD DVD Toshiby, ta se teď hodlá soustředit na tradiční DVD.

Článek

Model XD-E500 se bude prodávat za 149,99 dolaru ( 2500 Kč). Proti ostatním přehrávačům, které jsou určeny pro běžná DVD a vyspělé televizory, je jeho cena dvojnásobná. Je ale méně než poloviční proti ceně přehrávačů konkurenční vyspělé technologie Blu-ray od Sony, která vytlačila formát HD DVD od Toshiby z trhu.

Disky Blu-ray na začátku roku zvítězily nad HD DVD a staly se dominantním formátem digitálního videa s ostřejším a věrnějším obrazem. Toshiba prohru uznala a přestala přehrávače se svou technologií HD DVD vyrábět. Toshiba před novináři předvedla přehrávač XDE minulý týden.

:. Přehrávač Toshiba XD-E500. Zdroj: Archiv

Vedle sebe se na dvou HD televizorech s LCD obrazovkou promítl tentýž disk DVD, jeden na standardním přehrávači za 70 dolarů a druhý na stroji XDE. Zostření obrazu u nového přehráče bylo jemné, ale viditelné. Toshiba ale nepředvedla rozdíl proti technologii Blu-ray.

"Pokud chcete Blu-ray, jděte do Blu-ray," řekl natvrdo manažer divize Toshiba America Consumer Products Louis Masses. "Tento výrobek má zlepšit přehrávání DVD," zdůraznil. Vysoké rozlišení Blu-ray má šestkrát více obrazových detailů proti běžnému DVD i po vylepšení technologií XDE.

Blu-ray filmy v obýváku
Počítač může být při troše snahy multimediálním centrem domácnosti, které bude spojeno s HD televizí, případně moderním plochým displejem. Pokud chceme, aby fungoval jako přehrávač Blu-ray filmů, nesmíme zapomenout na několik věcí.  Předně musí být osazen grafickou kartou s podporou HDCP formátu (formát vyvinutý k ochraně digitálního obsahu proti kopírování) nebo rovnou s HDMI výstupem. Je také vhodné, aby grafika podporovala takzvanou HD akceleraci.  Tím uleví procesoru, který nebude při přehrávání filmů ve vysokém rozlišení tolik zatížen. Hlavně starší méně výkonné čipy by byly těmito velkými datovými toky zahlceny.

Po třech letech od uvedení na trh se přesto Blu-ray nestal běžnou součástí obývacích pokojů. Technologie se rozšířila díky herní konzoli PlayStation 3. Pro tradiční DVD nyní mluví to, že většina uživatelů je s přehrávači DVD spokojena.

Ukázal to nedávný průzkum agentury ABI Research. Pro běžného spotřebitele nepředstavuje Blu-ray proti DVD takový kvalitativní skok, jaký přinesl DVD proti pásce v kazetě VHS, napsala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám