Hlavní obsah

Těžaři se nechtějí herních grafik vzdát. Už řeší, jak obejít omezení výkonu

Novinky, Ondřej Husák

Společnost Nvidia se nechala slyšet, že u herních grafik GeForce RTX 3060 vůbec poprvé v historii omezí výkon při těžení kryptoměn, jako jsou například bitcoiny. Těžaři začali promptně řešit, zda půjde toto omezení nějakým způsobem obejít.

Představení grafické karty GeForce RTX 3060 od společnosti NvidiaVideo: archív výrobce

 
Článek

Hned na úvod se sluší zmínit, že informací o omezení výkonu je zatím k dispozici velmi málo. Grafiky GeForce RTX 3060 se totiž oficiálně začnou prodávat až ve středu, Nvidia sice potvrdila omezení výkonu, ale detailnější informace nezveřejnila.

Na některých zahraničních webech se tak můžete dočíst, že omezení bude dáno pouze drivery v operačním systému. Na jiných zase, že bude zakořeněno přímo v ovládacím softwaru grafických čipů. Právě tyto informace jsou přitom klíčové pro to, aby se vědělo, zda půjdou tato omezení nějak obejít.

Nvidia sníží výkon herních grafik. Kvůli těžařům

Hardware

Těžaři tak na různých uzavřených facebookových skupinách začali okamžitě řešit, zda karty skutečně nebudou pro těžení vhodné. „Půjde to obejít, jakákoliv ochrana jde v počítačovém světě obejít, akorát to bude chvilku trvat,“ má jasno Petr K., který se podle vlastních slov věnuje především těžbě kryptoměny ethereum.

„Pokud se omezení bude týkat pouze driverů, tak s jinými drivery půjde rozhodně využít výkon na 100 %. Je to stejné jako s obcházením ochran u Applu pro instalaci aplikací z neoriginálních zdrojů,“ konstatoval Karel H.

Foto: Profimedia.cz

Takto vypadá farma počítačů stavěných na těžbu bitcoinů.

Někteří jsou ale s možným využitím nových karet k těžení skeptičtí. „Nvidia může udělat řadu opatření přímo na desce, s čímž si málokdo poradí. S těžením na nových grafikách bych nepočítal,“ podotkl Lukáš P.

Jasno by mělo být v následujících dnech, až se grafiky skutečně objeví na pultech obchodů. Jisté je pouze to, že při těžbě by měla grafika nabídnout pouze poloviční výkon ve srovnání s režimem pro hraní her.

Proč na trhu nejsou herní notebooky? Skupují je ve velkém těžaři

Hardware

Jak se těží bitcoiny a další kryptoměny

Neustále rostoucí hodnota bitcoinu a dalších virtuálních měn vyvolala doslova zlatou horečku. A to nejen mezi investory, kteří s vidinou možného zisku horentně skupují, co se dá.

Platí to také o těžařích, kvůli kterým se prakticky celý svět potýká s nedostatkem grafických karet. Situace došla dokonce tak daleko, že těžaři začali ve velkém skupovat i herní notebooky, aby je využili pro těžbu.

Jak je tedy z řádků výše patrné, největší poptávka je po hardwaru, který by jinak našel uplatnění v herních sestavách. Pro těžbu bitcoinů či jiných kryptoměn je potřeba mít celou farmu extrémně výkonných počítačů, které se říká mining rig.

Na všechny takto zapojené stroje se nainstaluje speciální software, který pak počítá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv, případně je směnit za skutečné peníze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám