Hlavní obsah

Technické vychytávky pro rok 2014: Las Vegas představuje chytřejší elektroniku

Právo, Pavel Winkler, Las Vegas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Ohybatelný televizor či mobil, kuchyňská trouba, jež vám pošle esemesku, že se už může hotové jídlo servírovat, nebo zubní kartáček, který ohlásí, jak poctivě si čistíte chrup. To vše nechybí ve smršti novinek, jež se – zatím – stačila přehnat největším světovým veletrhem spotřební elektroniky CES v americkém Las Vegas.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Veletrhu elektroniky CES v Las Vegas dominují televizoryVideo: Reuters

 
Článek

Chytrý telefon LG G Flex jihokorejského výrobce LG Electronics se může pochlubit nejen obřím displejem s úhlopříčkou 15,24 centimetru a rozlišením 1280 x 720, ale jeho výjimečnost spočívá i v prohnuté obrazovce a v povrchu, který se podle tvrzení výrobce zaručeně nepoškrábe.

BEZ KOMENTÁŘE: LG G Flex se dokáže sám zbavit škrábancůVideo: LG

„Větší, lehčí a průhlednější takové vlastnosti musí smartphony pro letošek splňovat,“ vysvětluje Dick Mallney z americké sekce koncernu s tím, že na trhu v USA by se telefon měl objevit od dubna. Zatím je k mání pouze v Jižní Koreji a v Singapuru.

Míru zakřivení obrazovky televizoru Bendable TV od jihokorejského konkurenta Samsung určují dva faktory: počet diváků a vzdálenost, z níž se dívají.

Foto: Julie Jacobson, ČTK/AP

Prohnuté televizory od Samsungu

Americký režisér Michal Bay (Armageddon, Pearl Harbor, Transformers) si při představení zakřiveného televizoru Samsung nicméně hodně neporozuměl se čtecím zařízením. Místo aby pak společensky zaimprovizoval, zůstal jako opařený, omluvil se a zmizel. „Wow! To jsem se na CES pořádně shodil,“ přiznal pak na blogu.

Vodíkové auto vytopí i dům

Japonská automobilka Toyota se na veletrhu blýskla prohlášením, že její budoucí auto na vodík má tolik energie, že jí dokáže v případě nouze zásobovat celý týden malý rodinný dům. „Připravujeme patřičný adaptér do garáže,“ oznámila firma. Pak by dokonce i při tak prudkých sněhových bouřích, jež nyní drtí rozsáhlé oblasti v USA a které připravují mnohé lidi o proud, obyvatelům postižených míst nic nekazilo domácí pohodu s tabletem nebo večer u chytré televize.

Foto: Julie Jacobson, ČTK/AP

Na veletrhu bylo k vidění hned několik zajímavých automobilů.

Ani automobily tedy nestojí stranou elektronické revoluce. Google ohlásil na CES spojenectví s Audi, Hondou, Hyundaiem a General Motors, kteří chtějí „přenést“ do aut systém Android běžný v chytrých telefonech.

Největší nárůst v počtu vystavovatelů zaznamenala elektronika ovšem v oboru zdravotnictví a ve fitness sektoru. Z těch si našlo do Las Vegas letos cestu 65 firem.

Za oblečení monitorující tělesné funkce a poskytující další senzory se už letos utratí 1,6 miliardy dolarů, do dvou let pak pět miliard. Moderní náramkové hodinky už neslouží k ukazování času a data – ty od Intelu v sobě spojují chronograf a mobil s fitness monitorem: snímají tlak krve, měří vzdálenost a spálené kalorie, můžete na nich přijímat e-maily a dokonce z nich telefonovat.

Foto: Julie Jacobson, ČTK/AP

Chytré hodinky pro děti upozorní rodiče, když se potomek na cestě mezi školou a domovem odchýlí od obvyklé trasy.

Začínalo se v New Yorku

:: Největší světový veletrh elektroniky Consumer Electronics Show (CES) končí v pátek.

:: Zhruba 3200 vystavovatelů představuje návštěvníkům přes 20 tisíc nových produktů.

:: Letošní přehlídka probíhá na rozloze více než 32 fotbalových hřišť.

:: První ročník se odehrál v roce 1967 v New Yorku.

:: Na CES si během let odbyly premiéru třeba videorekordéry, videokamery, DVD a televizní vysílání s vysokým rozlišením HDTV.

Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám