Hlavní obsah

Špičkový výkon mezi kompaktními sestavami. Mac Mini se po letech dočkal vylepšení

Novinky, mif

Jako sůl již potřeboval vylepšení nejmenší stolní počítač s logem nakousnutého jablka. Na představení další generace Macu Mini totiž museli případní zájemci čekat čtyři roky, což je ve světě počítačových systémů neskutečně dlouhá doba. Nyní se ale ukazuje, že se čekání vyplatilo.

Mac MiniVideo: archív výrobce

 
Článek

Nový Mac Mini byl představen tento týden v úterý na velké tiskovce společnosti Apple, kterou Novinky.cz sledovaly on-line. [celá zpráva]

Mezi všemi přítomnými byla novinka přivítána nebývale velkým aplausem. A není se čemu divit, po čtyřech letech čekání si totiž řada fanoušků právem myslela, že Apple zlomil nad miniaturním stolním PC hůl a novou verzi už nikdy nenabídne. Opak je ale pravdou.

Skoro jako vejce vejci

Mac Mini se vzhledem velmi podobá svému předchůdci, hlavní změny se udály v útrobách tohoto zařízení. Výrazně lépe je na tom výkon tohoto stroje, rychlejší počítač se stejně kompaktními rozměry byste totiž na pultech obchodů hledali marně.

Platí to především v případě výkonnější varianty, která je vybavena šestijádrovým procesorem Core i7 osmé generace, který udává pracovní tempo při frekvenci až 4,6 GHz. Do vínku dostal stroj dále grafický čip Intel UHD 630, rychlou operační paměť typu DDR4 s kapacitou 64 GB a v neposlední řadě také 2TB úložiště ve formě SSD jednotky.

Foto: archív výrobce

Pohled do útrob nového Macu Mini

V prodeji se nicméně objeví více konfigurací, základ bude tvořit levnější varianta s pomalejším čtyřjádrovým čipem Intel Core i3, který pracuje na frekvenci 3,6 GHz. Kapacita operační paměti je 8 GB a úložiště 128 GB, použitá grafická jednotka zůstala stejná.

Pokud se zaměříme na výkonnější variantu, měl by být nárůst výkonu v porovnání s předchůdcem až pětinásobný. Rychlejší je také grafická karta, a to podle výrobce až o 60 %. Na reálné testy si ale budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Tišší a výkonnější chlazení

S ohledem na nárůst výkonu zapracovali inženýři v Applu také na systému chlazení. Ten nyní dokáže přivést k vnitřním součástkám až dvakrát více vzduchu při zachování stejné míry hlučnosti.

Zajímavé je také to, že stejně jako nový MacBook Air je i skříň miniaturního počítače s logem nakousnutého jablka vyrobena ze 100 % recyklovaného hliníku řady 6000, která má stejné vlastnosti z hlediska pevnosti, odolnosti a kvality povrchu, a přitom se na její výrobu nemusí těžit žádné nové suroviny.

Cena základního Macu Mini startuje na 23 990 Kč, vyšplhat se nicméně v závislosti na konfiguraci může až na více než 123 000 korun.

Foto: archív výrobce

Mac Mini

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám