Hlavní obsah

Rychlé SSD jednotky se prodávají už více než pevné disky

Novinky, rim

Zajímavý zvrat nastal v minulém roce u SSD jednotek. Ty totiž v prodejích překonaly klasické pevné disky, které přitom byly dříve zákazníky upřednostňovány s ohledem na atraktivnější cenu v poměru s celkovou kapacitou. Dokládá to statistika TrendFocus.

Foto: archív výrobce

Porovnání klasických pevných disků (v pozadí) s SSD jednotkami.

Článek

SSD jednotky neobsahují žádné pohyblivé součástky, díky čemuž jsou proti klasickým diskům daleko rychlejší. To je v praxi znát při otevírání souborů i při spouštění počítače. Prakticky všechny modely jsou navíc zcela tiché. Nezvyšují tak zbytečně hluk uvnitř skříně na rozdíl od pevných disků, které v některých případech bývají nejhlučnější součástkou počítače.

Těmto rychlým datovým úložištím nicméně bývá často vyčítáno, že nabízejí nedostatečnou kapacitu. V tomto ohledu jsou na tom klasické pevné disky daleko lépe, při stejné cenovce nabízejí mnohonásobně větší úložný prostor.

Není SSD jako SSD. Rozdíly v rychlostech jsou propastné, ukázaly testy

Testy

Za tisíc korun se dá totiž v současnosti pořídit 1TB pevný disk, v případě SSD jednotek ale při stejné ceně získáme kapacitu pouze 256 GB. Přestože před pár lety byly rozdíly v kapacitách při stejné ceně ještě propastnější, stále mají klasické pevné disky navrch.

Na druhou stranu přednosti SSD jednotek jsou nepopiratelné. A to je také důvod, proč se s nimi stále častěji setkáváme i u levných notebooků a stolních sestav. Obyčejné pevné disky zde zpravidla hrají doslova druhé housle, používají se pouze jako druhý disk pro ukládání dat. Systém a jednotlivé programy běží svižně za pomoci SSD.

Prodeje vzrostly o pětinu

Statistika TrendFocus za rok 2020 tento trend jasně potvrdila. Prodej SSD stoupl meziročně o bezmála 21 %, přičemž za celých 12 měsíců se prodalo v globálním měřítku 333 milionů SSD jednotek. V případě pevných disků to však bylo pouze 260 milionů, tedy o 18 % méně.

Mimochodem největšími výrobci disků na světě jsou společnosti Samsung a Western Digital. Zatímco první zmiňovaná se soustředí výhradně na byznys s jednotkami typu SSD, druhá nabízí obě úložná řešení – tedy SSD i HDD.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám