Hlavní obsah

Ruka je v rukávu. AMD koupilo rivala Xilinx za 50 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santa Clara

Americký výrobce čipů Advanced Micro Devices (AMD) dokončil převzetí konkurenta Xilinx. Podle agentury Reuters jde o rekordní akvizici v čipovém průmyslu, jejíž hodnota činí zhruba 50 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč). Zpráva o dokončení této transakce přichází krátce poté, co se americký výrobce čipů Nvidia vzdal plánů na převzetí britské čipové firmy ARM.

Foto: archív výrobce

Grafika s čipem od společnosti AMD

Článek

Společnost AMD dohodu o převzetí rivala Xilinx oznámila v říjnu 2020 s tím, že akcionáři firmy Xilinx za každou svou akcii obdrží zhruba 1,7 akcie AMD. Hodnota transakce v době uzavření dohody činila 35 miliard dolarů, od té doby se však zvýšila v důsledku růstu ceny akcií AMD, napsala agentura Reuters.

Šéfka společnosti AMD Lisa Suová uvedla, že akvizice zlepší pozici firmy v klíčových oblastech, jako jsou například datová centra, bezdrátové sítě páté generace (5G) či automobilový a zbrojní průmysl.

Čipový gigant opravdu vznikne. AMD převezme konkurenční Xilinx za 35 miliard dolarů

Hardware

Konkurenční Nvidia nepochodila

Společnost Nvidia minulý týden oznámila, že zrušila dohodu o převzetí firmy ARM kvůli překážkám ze strany regulátorů. Podle agentury Reuters by hodnota této transakce činila až 80 miliard dolarů (1,7 bilionu Kč).

Nvidia oznámila dohodu o převzetí společnosti ARM od firmy SoftBank předloni v září. Dohodnutá kupní cena se skládala z hotovosti a z akcií Nvidie. V době uzavření dohody činila 40 miliard dolarů, mezitím se však v důsledku růstu ceny akcií Nvidie také výrazně zvýšila.

Dohoda o převzetí vyvolala obavy, zda si ARM pod novým vlastníkem zachová otevřený přístup k poskytování licencí na své technologie. Americká Federální obchodní komise (FTC) v prosinci podala žalobu s cílem transakci zablokovat. Dohoda se stala rovněž terčem hloubkového vyšetřování v Evropské unii a v Británii.

Jednání ztroskotala. Nvidia zrušila dohodu o převzetí britské firmy ARM

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám