Hlavní obsah

Robot pro seniory připomene léky i zavolá rodině

Právo, Novinky, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní technologie nám mají usnadňovat život, hlavně starším lidem však mohou spíše klást překážky. To by ale měl změnit nový robot, který se bude snažit právě o seniory pečovat.

Foto: archív výrobce

Robot Elli. Q

Článek

„Polovina žen starších 75 let žije sama,“ začíná video představující robota. „Když se chtějí spojit s ostatními, technologie jim to mohou zkomplikovat,“ pokračují lidé z firmy Intuition Robotics. Použít chytrý tablet nebo alespoň počítač je často jediný způsob, jak vidět své příbuzné, a kdo techniku neovládá, zůstává často sám.

„Jedenáct procent lidí v tomto věku stráví měsíčně pět a více dní, aniž by viděli jiného člověka,“ nabízejí čísla z Velké Británie stránky serveru Telegraph.

Foto: archív výrobce

Robot Elli. Q

Pomoci má robotický společník na aktivní stáří jménem Elli. Q – připomene, kdy si máte vzít léky nebo si zacvičit. Pokud chcete zahájit videohovor s příbuznými či přáteli, doslova stačí říct.

„Od člověka se učí, co ho baví, a podle toho uzpůsobuje své plánování,“ uvádí The Telegraph.

Elli. Q vás třeba upozorní, že je k dispozici nové album vašeho oblíbeného interpreta, a nabídne ho k poslechu. „Nikdy nemůže nahradit kontakt s člověkem, ale může motivovat ke zdravějšímu a aktivnějšímu způsobu života,“ říká designér Yves Behar.

Stejně drahý jako smartphone či notebook

Robot byl představen začátkem ledna v londýnském Muzeu designu, a kdo by po robotickém společníkovi zatoužil, může se na stránkách výrobce zapsat na čekací listinu.

Oficiální cenu výrobce zatím neprozradil, podle prvních indicií by ale neměla přesáhnout částku 20 000 Kč. Bude tedy stát zhruba jako špičkový chytrý telefon nebo slušně vybavený notebook.

Éra podobných robotických pomocníků není tak vzdálená, jak by se mohlo na první pohled zdát. Vlastního robota se chystá uvést v letošním roce na trh v Evropě také společnost Asus. Jmenuje se Zenbo a kromě seniorů se má postarat i o děti – dokonce je dovede i dále vzdělávat. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Robot Zenbo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám