Hlavní obsah

Revoluce v ovládání laptopu: Japonci vymysleli notebook se dvěma displeji

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonští inženýři společnosti Sharp vymysleli zcela nové ovládání notebooku. Místo klasického touchpadu, který na většině laptopů nahrazuje funkce běžné počítačové myši, umístili na notebook druhý displej. Ten dokáže rozeznávat psané písmo a nabízí vícedotykové ovládání.

Foto: Archiv, Novinky

Nový laptop Mebius NJ70A od společnosti Sharp má dva displeje.

Článek

Displej s úhlopříčkou čtyři palce toho ale umí víc, než klasický touchpad. Kromě klasického ovládání kurzoru na monitoru totiž dokáže zpracovat i ručně psaný text nebo kresbu. V notebooku tak může sloužit také jako jednoduchý tablet pro grafiky.

Foto: Archiv, Novinky

Druhý displej může sloužit jako vědecká kalkulačka, nebo klávesy piána. Zároveň si na něm ale zahrajete i hry.

Drobný LCD panel má dostačující rozlišení 854 x 480 pixelů. Displej se navíc pochlubí vícedotykovým ovládáním, které využijete pro zvětšení, zmenšení nebo otáčení objektů na obrazovce.

Uživatel tak může díky barevnému multidotykovému displeji například podepsat svou fotku na obrazovce jen těsně předtím, než ji pošle emailem nebo může pomocí dvou prstů zvětšit či zmenšit velikost webové stránky, tak aby měla ideální velikost pro prohlížení.

Co umí displej oproti touchpadu?
První LCD touchpad na světě umožňuje pomocí optického snímání rozeznávat psané písmo a nabízí vícedotykové ovládání.
Ikony menu na minidispleji a jeho pozadí si může uživatel přizpůsobit podle jeho přání.
Součástí vybavení notebooku je i vhodný software pro multidotykový LCD touchpad, jako je čtečka e-knih, hry ovládané pomocí prstů či stylusu a další jednoduché užitkové aplikace. V budoucnu bude Sharp navíc pokračovat v dalším vývoji vhodného softwaru pro využití možností těchto multidotykových LCD displejů.

Nový notebook by měl být dodáván s operačním systémem Windows Vista. V budoucnu by ale nový dotykový displej mohl dobře posloužit pro práci s novým systémem Windows 7, které bude možné ovládat místo klasické klávesnice a myši výhradně pomocí dotykových displejů. [celá zpráva]

Bližší technické informace o laptopu Mebius NJ70A od společnosti Sharp prozatím nejsou známé, stejně jako jeho prodejní cena. Na pultech obchodů by se i přesto měl objevit již koncem května.

Notebook se dvěma displeji v podání Lenova

Vybavit laptop druhým displejem se rozhodla před časem také společnost Lenovo. Notebook je postaven na platformě Centrino vPro. V jeho útrobách tedy nalezneme procesor Intel Core 2 Quad Q9100 s frekvencí 2,26 GHz. V základu je stroj dodáván se 4 GB operační paměti typu DDR3, kterou je možné rozšířit až na 8 GB.

Data je možné uložit hned na dva pevné disky s rozhraním SATA, z nichž každý disponuje kapacitou 200 GB. Dohromady máte k dispozici tedy 400 GB úložného prostoru. Data navíc můžete vypalovat na moderní Blu-ray média.

Primární 17palcový displej notebooku má rozlišení 1920 x 1200 obrazových bodů. Druhý 10,6palcový displej s rozlišením 768 x 1280 pixelů můžete jednoduše po pravé straně laptopu vysunout a vyklopit. Druhý displej může sloužit pro drobné programy, jako je ICQ, skype nebo Microsoft Outlook. Dobře však monitor poslouží i pro práci grafiků.

Grafikům přijde jistě vhod také vestavěný tablet s dotykovým perem. Pomocí něj je možné daleko pečlivěji pracovat s většinou grafických nástrojů, například upravovat fotografie. Nejen díky tomuto prvku Lenovo označuje novinku jako doslova multifunkční pracovní stanici, kterou si každý může zabalit na cesty. Grafický výkon zajišťuje karta nVidia Quadro FX 3700M.

Vysoký výkon se bohužel odráží v hmotnosti laptopu, která je oproti konkurenci takřka dvojnásobná. Pětikilový notebook navíc v České republice pořídíte za neskutečných 109 990 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám