Hlavní obsah

Prodej počítačů v Evropě, Africe a Středním východě loni klesl o 16 procent

Prodej počítačů v Evropě, na Středním východě a v Africe loni klesl o 16 procent na 88,3 miliónu kusů. Odbyt stolních počítačů se snížil o desetinu, přenosných o 19 procent. V samotném čtvrtém čtvrtletí byl pokles o šest procent. Uvedla to analytická firma IDC.

Foto: archív výrobce

Větší propad poptávky po přenosných počítačích způsobil zejména přetrvávající zájem o tablety.

Článek

Region EMEA tak zaznamenal šestý pokles v řadě, i když ve druhé polovině roku zpomalil. Poptávka domácností zůstala slabá, v závěru roku se zlepšily nákupy u firem. Větší propad poptávky po přenosných počítačích způsobil zejména přetrvávající zájem o tablety.

Ve střední a východní Evropě se prodej snížil o sedm procent. Z toho notebooky oslabily o devět procent a stolní PC o čtyři procenta. "Díky několika velkým kontraktům na velkých trzích, jako je Rusko, Polsko nebo Česká republika, podnikový sektor ohlásil méně dramatický pokles," uvedla analytička IDC Nikolina Jurisičová.

Západní Evropa ohlásila pokles o 3,5 procenta. Zatímco v podnikovém sektoru odbyt vzrostl téměř o dvě procenta, domácnosti nakoupily o více než osm procent počítačů méně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám