Hlavní obsah

Proč jsou drahé paměti do počítačů a mobilů? Číňané vyšetřují výrobce čipů

– Peking/Soul

Na výrobce paměťových čipů se zaměřili tento týden čínští regulátoři. Zabývají se přitom tím, proč v poslední době ceny těchto důležitých komponent, které se používají v počítačích, chytrých telefonech a další elekronice, dramaticky vzrostly. Informoval o tom na svých internetových stránkách list Financial Times.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Operační paměti (ilustrační foto)

Článek

Terčem vyšetřování jsou jihokorejské společnosti Samsung Electronics a SK Hynix a americká firma Micron Technology. Tyto tři podniky ovládají téměř celý trh s paměťovými čipy DRAM, napsala agentura Reuters.

Samsung uvedl, že vyšetřovatelé koncem května navštívili jeho čínské kanceláře. Dodal, že s čínskými úřady spolupracuje. Podobné prohlášení zveřejnil rovněž Micron.

Podle zdrojů agentury Reuters obeznámených se situací čínské úřady prověřují podezření na kartelové dohody ohledně cen. Čína sice výrazně investuje do rozvoje vlastního čipového průmyslu, zatím však stále zůstává největším dovozcem paměťových čipů na světě.

Ceny čipů DRAM se za poslední dva roky více než zdvojnásobily. Stejně tak stoupla poptávka po paměťových modulech, protože servery, herní počítače a především zařízení pro těžbu virtuálních měn potřebují čím dál větší výkon, napsala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám