Hlavní obsah

Poptávka po tabletech v době koronaviru posílila. Trhu kraluje Apple

Novinky, bri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvadající trh s počítačovými tablety během koronavirové pandemie nečekaně ožil. Podle výzkumné společnosti IDC se celosvětový odbyt těchto kompaktních a snadno přenosných počítačů s dotykovými obrazovkami ve druhém čtvrtletí zvýšil o 18,6 procenta na 38,6 milionu kusů. Předchozí dvě čtvrtletí přitom odbyt klesal.

Apple iPad ProVideo: archív výrobce

 
Článek

Analytici upozorňují, že odbyt se tak razantně zvýšil především kvůli tomu, že se v době pandemie změnilo chování lidí. Většina z nich totiž začala trávit daleko více času doma, tablety v takovém případě využívali lidé ke konzumaci zpráv, zábavě, práci i ke studiu. Pořízení tabletu totiž zpravidla vyjde citelně levněji než koupě solidně vybavené počítačové sestavy či notebooku.

Trhu tabletů kraluje neohroženě Apple, přestože podíl trhu v uplynulém čtvrtletí meziročně klesl z 37,6 na 32,2 procenta. Odbyt přitom vzrostl o 1,3 procenta na 12,4 milionu tabletů.

Dařilo se však i dalším výrobcům, a to v některých případech i více. Například dvojkou trhu se stal jihokorejský Samsung, kterému odbyt v době pandemie vzrostl v meziročním porovnání o více než 40 procent. To platí také o společnosti Huawei, které patří ve statistikách třetí místo. Samsung má aktuálně podíl 18,1 procenta a Huawei 12,4 procenta.

Co umějí nejlepší tablety na trhu

Testy

Nejlepší tablet s logem nakousnutého jablka

Apple nabízí své tablety v různých provedeních. Nejnovějším přírůstkem do jablečné rodiny je špičkový iPad Pro, který je možné zakoupit ve dvou provedeních. Levnější je 11palcový iPad Pro, jehož ceny startují na 22 990 Kč. Pokud ale lidé chtějí kromě WiFi také 4G připojení, připlatí si čtyři a půl tisíce – výsledná cena je tedy 27 490 Kč. Nejvyšší provedení nabízí kapacitu 1 TB a stojí 37 990 Kč, respektive 42 490 Kč v případě 4G připojení.

V případě 12,9palcového modelu si případní zájemci musí sáhnout hlouběji do kapsy. Ceny startují na 28 990 Kč (128 GB), totožná verze se 4G připojením ale stojí již 33 490 Kč. Vrcholná 1TB varianta pak podle typu připojení stoj buď 43 990 Kč (WiFi), nebo 48 490 Kč (4G).

Foto: archív výrobce

Novinka se nabízí ve dvou velikostech.

Obě provedení nabídnou v první řadě vyšší výkon, což je dáno především použitím výkonného čipu A12Z Bionic. Apple o tomto procesoru tvrdí, že je výkonnější než modely ve většině dnešních PC. Dotyková obrazovka má vysokou obnovovací frekvenci 120 Hz, díky čemuž se hodí i na hraní her. Dále se chlubí velmi přesnými barvami, vysokým jasem 600 nitů a podporou dotykového pera.

Ve volitelné výbavě vůbec poprvé nalezneme také klávesnici, která je vybavena touchpadem. Lidé díky tomu nemusí sahat na dotykový displej, ale mohou tablet ovládat podobně jako klasický notebook. Pouzdro navíc integruje USB-C port pro snadné připojení příslušenství. To předchůdce neuměl, ten měl pouze klávesnici bez touchpadu.

Vylepšení se dočkaly také fotoaparáty. Na zadní straně tak nalezneme kromě základního 12MPx fotoaparátu ještě 10MPx širokoúhlou kameru. Nechybí zde ani speciální LiDAR senzor pro měření vzdálenosti v prostoru. Díky němu by měly mít výsledné momentky podobný nádech, jako kdyby byly foceny digitální zrcadlovkou.

Foto: archív výrobce

Nový iPad Pro

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám