Hlavní obsah

Poprvé se 128GB pamětí. Lenovo ukázalo monstrózní pracovní stanici na cesty

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není stavěn na hry, ale na složité renderování náročných 3D modelů či simulace práce umělé inteligence. Řeč je o novém notebooku od společnosti Lenovo, který je vůbec poprvé v historii vybaven operační pamětí o velikosti 128 GB. Velmi slušná je i jeho další hardwarová výbava.

Foto: archív výrobce

Lenovo ThinkPad P52

Článek

Ty nejlepší notebooky byly doposud vybaveny 64GB operační pamětí, hodnota 128 GB u nového modelu ThinkPad P52 je tedy rekordní. Tato cifra je dokonce tak vysoká, že ji uživatelé prakticky nemají šanci při běžné práci využít.

Sluší se nicméně podotknout, že novinka bude nabízena v různých konfiguracích a 128GB operační pamětí se chlubí pouze nejvyšší konfigurace. U těch nižších se počítá pouze s 32GB pamětí.

Špičková výbava

Právě vrcholné provedení nicméně staví výkonnostní laťku pořádně vysoko. Je to také zásluha šestijádrového procesoru Intel Xeon, který je přece jen o třídu výše než tradiční čipy Intel Core i7. Od prvního do posledního šroubku je zkrátka tento model stavěn na specializované výpočty, čemuž odpovídají i osazené komponenty.

Foto: archív výrobce

Lenovo ThinkPad P52

Foto: archív výrobce

Lenovo ThinkPad P52

Úložiště může mít kapacitu až 6 TB a je realizováno kombinací rychlé SSD jednotky a klasickým pevným diskem. Grafické operace pak obstarává dedikovaná karta Nvidia Quadro P3200 se 6GB pamětí GDDR5. Ta je opět stavěna na specializované výpočty, byť hrát je na ní samozřejmě také možné.

Displej nabízí úhlopříčku 15,6 palce a rozlišení 4K. Tento panel se chlubí 10bitovou barevnou hloubkou či schopností zobrazení 100 % spektra Adobe RGB. V nižších konfiguracích nicméně bude použit Full HD displej.

Vyzdvihnout si zaslouží také nadstandardní konektorová výbava – uživatel může využít dva porty Thunderbolt 3 spolu se třemi USB 3.1 typu A a grafickými výstupy HDMI 2.0 a mini DisplayPort 1.4.

V prodeji během pár týdnů

Samozřejmostí je čtečka otisků prstů, webkamera, čtečka paměťových karet či gigabitový ethernetový port. Ve výbavě ale nechybí ani bezdrátové adaptéry WiFi a Bluetooth, které je však možné v dnešní době považovat již za samozřejmost.

Otazník zatím visí nad pořizovací cenou této monstrózní cestovní pracovní stanice. Lze nicméně očekávat, že se vyhoupne přes pomyslnou hranici 100 000 Kč. V prodeji by se novinka měla ukázat během několika týdnů.

Foto: archív výrobce

Lenovo ThinkPad P52

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám