Hlavní obsah

Polští studenti nosí do školy místo učebnic miniaturní netbooky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žáci v jihopolských Katovicích začali nosit do škol místo učebnic notebooky. Jako první v Polsku testují kilogram vážící přenosné počítače, které mají nahradit často těžké knížky a sešity. Pokud se experiment osvědčí, od podzimu začnou notebooky využívat i žáci v jiných školách.

Článek

Miniaturní laptopy jsou určeny pro děti ve věku od šesti do dvanácti let. Před údery a nárazy je chrání speciální gumový potah.

Odborníci do přístrojů nahráli učebnice, slovníky, mapy a tabulky s matematickými vzorečky. Jsou také vybaveny pro připojení k internetu. Výhodou takzvaných netbooků je kromě nízké váhy také jednoduché ovládání.

Hlavní počítač má učitel, jenž vidí, co dělá žák. Navíc pedagog už nemusí křičet "Ticho!", ale stačí, že na chvilku neposlušného školáka vyloučí ze systému. "Může také propojit počítače a kontrolovat práci celé třídy," sdělila ředitelka katovické základní školy Teresa Liburská-Lójová.

Projekt kromě ministerstva školství chválí také ortopedi. Podle nich si totiž těžkými aktovkami děti ničí páteř a deformují postavu.

Sedmiletý chlapec by podle nich neměl nosit tašku těžší než pět kilogramů a váha aktovky pro dívku by neměla překročit tři kilogramy. Ve skutečnosti však žáci tahají denně na zádech i desetikilogramové závaží.

Novinka se líbí také rodičům a samotným žákům

Výhodou je například to, že dítě, které si neví rady se zadanou úlohou, o tom nemusí mluvit před celou třídou a vystavit se tak možnému zesměšnění. "Stačí stisknout příslušné tlačítko a učiteli se na monitoru objeví informace, kdo a s čím potřebuje pomoci," vysvětlila ředitelka.

Školní laptop stojí zhruba 1000 zlotých, tedy přibližně 6000 Kč. Náklady na pilotní projekt ve slezských školách zatím hradí firma Intel, která dodala netbooky, počítač pro učitele a školní server a vybavila školy bezdrátovým internetem.

Tradiční učebnice ale ze škol prý zcela nezmizí. "Je to doplněk, který si děti oblíbily, ale základem vzdělávání zůstává knížka," uvedla ředitelka.

Co je to Nettop?

Netbooky se staly za krátkou dobu své existence naprostým fenoménem. Uživatelé začali těmto miniaturním a levným laptopům dávat přednost před plnohodnotnými notebooky, i když věděli, že mají podstatně nižní početní výkon. Tento trend se postupně začal promítat i do stolních počítačů, a tak vzniknul první nettop.

Nettop je v podstatě miniaturní počítač, který je postaven na stejných součástkách, jako většina netbooků. Nejčastěji je osazován procesory Intel Atom. Výkon atomových procesorů není příliš vysoký, porovnávat je můžeme s počítači s procesory Pentium III, které se prodávaly v roce 2000. Atom vyniká nízkou spotřebou, která se příjemně promítne do rodinných a firemních účtů za elektřinu.

Nettopy jsou nejčastěji osazovány operačním systémem Windows XP nebo méně náročnými a levnějšími linuxovými distribucemi. S takovým systémem miniaturní počítač svižně pracuje při brouzdání po internetu, úpravě fotek nebo práci s textovými dokumenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám