Hlavní obsah

Počítačová myš existuje už 45 let

Novinky, mif

Myš je v dnešní době neodmyslitelnou součástí většiny počítačů. I proto by se mohlo zdát, že tato periferie byla vyrobena společně s prvním PC. Ve skutečnosti ale tento kybernetický hlodavec spatřil poprvé světlo světa až o tři desítky let později. Používáme jej už úctyhodných 45 let.

Foto: Profimedia.cz

První myš byla vyrobena ze dřeva.

Článek

Za symbolické datum, kdy se „narodila“ první počítačová myš, se považuje 9. prosinec 1968. Tehdy byla totiž poprvé ukázána široké veřejnosti. Během události, která je často označována jako „Matka všech prezentací“, přichystal vynálezce této periferie Douglas C. Engelbart a jeho 17 kolegů ze SRI 90minutovou demonstraci pro veřejnost na konferenci Fall Joint Computer Conference v San Francisku.

Celá historie počítačové myši však sahá až do počátku šedesátých let minulého století. Během konference si Engelbart ze Stanfordského výzkumného institutu (SRI) vytáhl poznámkový bloček, který nosil v náprsní kapse, a načrtl obrázek zařízení, jež by lidem umožnilo fyzickou interakci s CRT obrazovkou počítače. Později v roce 1962 toto zařízení popisuje jako ukazovátko ve své práci „Umocnění lidského intelektu: Rámcový koncept“.

Foto: Michael Schmelling, Reuters

Douglas C. Engelbart na archivním snímku z roku 1997.

Bill English, vedoucí konstruktér v Engelbartově výzkumném středisku Augmentation Research Center (ARC), v rámci SRI vytvořil prototyp první počítačové myši v roce 1964. Původní myš byla vyřezána z kusu dřeva a obsahovala kolečko, které převádělo pohyb zařízení na posun kurzoru na obrazovce.

Zařízení mělo jedno červené tlačítko na horní straně a kabel vycházející z její zadní části a kdosi v Engelbartově laboratoři poznamenal, že vypadá jako myš. Pojmenování se uchytilo. Do dnešního dne si nikdo nevzpomněl, kdo konkrétně myš takto pojmenoval jako první.

21. června 1967 Engelbart podal patentovou přihlášku s názvem „Ukazatel X-Y polohy pro zobrazovací systém“. Kromě počítačové myši Engelbart se svým týmem představil hypertext, objektové adresování, dynamické propojování souborů a spolupráci dvou lidí přes sdílenou obrazovku, kteří komunikovali slovem i obrazem přes síť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám