Hlavní obsah

Počítače a notebooky letos podraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny počítačů v letošním roce porostou o 4,6 procenta. Jejich prodej by měl být přesto stejný jako loni, tedy 263 miliónů PC. Vyplývá to z aktualizované předpovědi analytické firmy Gartner.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto.

Článek

Porostou nákupy ultrapřenosných prémiových PC ze strany firem, předpokládá Gartner. Proti loňsku by se měly zvýšit o téměř 16 procent na 67 miliónů zařízení. Naopak klesat budou prodeje tradičních stolních počítačů a notebooků, a to o čtyři procenta na 196 miliónů kusů.

Celosvětové výdaje na informační technologie by letos měly dosáhnout 3,7 biliónu dolarů (75,84 biliónu Kč), tedy o 6,2 procenta více než v roce 2017. „Hlavním důvodem tohoto významného růstu je pokles dolaru. Jde o největší meziroční nárůst, jaký Gartner ohlásil od roku 2007. Během letošního a příštího roku nicméně dolar může opět posílit – i přes značnou volatilitu způsobenou nejistým politickým prostředím souvisejícím s revizí NAFTA a s rizikem obchodních válek,“ uvedl viceprezident výzkumu Gartneru John-David Lovelock.

Nejrychleji rostoucí oblastí by letos měly být výdaje na podnikový software, které v dolarovém vyjádření stoupnou o 11,1 procenta. Softwarové odvětví tak bude nadále profitovat z rozvoje digitálního byznysu. Trh zařízení se po celkovém poklesu o tři procenta v minulém roce vrátí letos k růstu, a to o 1,3 procenta na 2,3 miliardy kusů.

Napříč trhy budou rozdíly. Trhy v zemích jako Argentina, Brazílie, Rusko a Japonsko, kde mezi roky 2013 a 2017 klesly prodeje zařízení o 25 procent, vykazují známky návratu k růstu. V případě chytrých telefonů analytici očekávají, že až do roku 2020 se bude prodlužovat doba používání zejména u prémiových modelů. Po roce 2020 by se trend mohl znovu otočit, neboť se ve větší míře začnou objevovat zařízení s novými funkcemi, jako jsou digitální asistenti fungující přímo v telefonu, a s integrovanými funkcemi strojového učení, biometrie a schopnosti učit se návykům majitele.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám