Hlavní obsah

Paměťové čipy jsou velký byznys. Samsung investuje do výroby miliardy

– Soul

Jihokorejská společnost Samsung Electronics investuje v příštích třech letech sedm miliard dolarů (153,1 miliardy Kč) do zvýšení výroby paměťových čipů NAND ve městě Si-an na severozápadě Číny. Firma uvedla, že už z celkové zamýšlené sumy schválila 2,3 miliardy dolarů. Čína na vlastní výrobě paměťových čipů teprve pracuje a současným producentům zatím není schopna konkurovat.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Čipy NAND se používají v mobilních telefonech, digitálních fotoaparátech, ale především v moderních SSD jednotkách. Samsung na začátku července ohlásil investici 18,6 miliardy dolarů v Jižní Koreji. Uvedl také, že do své továrny na čipy NAND v Si-anu přidá výrobní linku, výši investice ale tehdy neupřesnil.

Firma v minulém čtvrtletí získala 38,3 procenta celosvětových příjmů z prodeje paměťových čipů NAND, vyplývá z údajů analytické společnosti IHS. Samsung díky tomu zaznamenal ve druhém čtvrtletí rekordní zisk 10,8 biliónu wonů (210,8 miliardy Kč).

Co jsou SSD jednotky?
Na rozdíl od klasických pevných disků neobsahují SSD jednotky žádné pohyblivé součástky, díky čemuž mohou být daleko rychlejší. To je v praxi znát při otevírání a ukládání souborů, ale i při spouštění počítače.Na strojích s harddiskem, kde Windows startovaly několik minut, to díky SSD jednotce trvá jen několik desítek sekund. Jedinou nevýhodou, která brání SSD v masivním rozšíření, je jejich vysoká cena. Proti klasickým diskům jsou až desetkrát dražší.SSD disky se dnes běžně montují do notebooků, klasických stolních počítačů a v některých případech také do počítačových tabletů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám