Hlavní obsah

Obří počítač od Microsoftu stojí jako nové auto

Novinky, chm

Půl miliónu korun. To je suma, za kterou v dnešní době bez problémů koupíte slušně vybavený rodinný kombík. Na stejnou částku si také zároveň společnost Microsoft cení svůj nový počítač Surface Hub. Novinka svým vzhledem připomíná spíše televizi než obyčejné PC. Cílí především na firmy, kde bude fungovat jako interaktivní tabule.

Foto: archív výrobce

Microsoft Surface Hub

Článek

Surface Hub si odbyl premiéru už v loňském roce. Tehdy však zástupci amerického počítačového gigantu ještě tajili některé hardwarové parametry. [celá zpráva]

Se zahájením prodeje, který místo plánovaného loňského září začíná až nyní, je však již vše prozrazeno. Počítač se ukrývá v 84palcové obrazovce se 4K rozlišením (3840 × 2160 obrazových bodů).

Svými rozměry tak novinka spíše než počítač připomíná velkou dotykovou tabuli, jejímž základem je nový operační systém Windows 10. Rozměry jsou přesně 111,7 × 220,9 × 10,5 cm, hmotnost pak činí 127 kg.

Foto: archív výrobce

Microsoft Surface Hub

Sloužit by Surface Hub měl především firmám k prezentacím, uplatnění by ale s přihlédnutím ke svým dovednostem zařízení našlo nejspíše i ve školství. Obří displej je totiž celý dotykový. Je na něm možné psát pomocí dodávaného stylusu (speciální pero) nebo jednoduše pomocí rukou.

Uvnitř se ukrývá čtvrtá generace procesoru Intel Core i7 doplněná o grafický čip Nvidia Quadro K2200. Sestava má k dispozici 8 GB operační paměti a 128GB SSD jednotku. Tato konfigurace bez problémů zvládá například v reálném čase vykreslovat složitější 3D modely, které je pak možné různě otáčet a naklánět.

Surface Hub se 4K displejem vyjde na 22 000 dolarů, tedy více než 530 000 korun.

Levněji, ale pomaleji

V prodeji se nicméně objevila rovnou také levnější konfigurace za 9000 dolarů (217 000 Kč), která je pochopitelně i pomalejší. Pohání ji slabší procesor Intel Core i5 ve spolupráci s integrovaným grafickým čipem Intel HD 4600. Kapacita operační paměti i SSD jednotky má stejnou hodnotu jako u nejvýkonnějšího modelu.

Zmenšila se ale samotná obrazovka, ve které se jednotlivé komponenty ukrývají. Má úhlopříčku 55 palců a nabízí pouze Full HD rozlišení, tedy 1920 × 1080 obrazových bodů. Stejně jako u 4K modelu je ji ale možné ovládat dotykem.

Oba nové Surface Huby jsou zatím k dostání pouze v zahraničí. Kdy se začnou prodávat na tuzemském trhu a zda vůbec, zatím není jasné.

Foto: archív výrobce

Microsoft Surface Hub

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám