Hlavní obsah

Nový procesor sází na umělou inteligenci, nabídne oslnivou rychlost

Novinky, ort

Společnost Huawei se pochlubila novým procesorem Ascend 910, který staví na podpoře umělé inteligence. Nejzajímavější je nicméně u této jednotky nabízený výkon, díky němuž se čip chlubí titulem nejvýkonnější na světě. Podnik zároveň představil platformu MindSpore, která má přispět k rozvoji aplikací se systémem umělé inteligence.

Foto: archív výrobce

Předseda Huawei Eric Xu ukazuje nový procesor.

Článek

„Od té doby, co jsme v říjnu loňského roku oznámili naši strategii pro oblast umělé inteligence, dosahujeme stabilního pokroku,“ řekl Eric Xu, předseda Huawei. „Všechno se posouvá vpřed podle plánu, od výzkumu a vývoje po uvedení produktu na trh. Slíbili jsme kompletní portfolio pro všechny způsoby použití umělé inteligence. A nyní jsme ho dodali s vydáním Ascendu 910 a MindSporu. To také znamená novou etapu v plánování strategie pro oblast umělé inteligence,“ doplnil Xu.

Procesor Ascend 910 je vyroben 7nm technologií a staví na architektuře Da Vinci. V praxi by měl nabídnout výkon až 256 teraFLOPS, respektive až 512 teraOPS při použití architektury FP16. Navzdory svému vysokému výkonu je maximální spotřeba 310 W. Původně se přitom předpokládalo, že spotřeba bude ještě vyšší, až 350 W. V uplynulém roce se však podařilo vývojářům vše vyladit tak, aby hodnoty byly nižší.

Foto: archív výrobce

Předseda Huawei Eric Xu ukazuje nový procesor.

Snadnější vývoj aplikací s umělou inteligencí

Společně s procesorem Ascend 910 byla představena také platforma MindSpore, která má usnadnit vývoj aplikací pro umělou inteligenci. „MindSpore pomáhá zajistit soukromí uživatelů. Nezpracovává totiž samotná data, takže data soukromých uživatelů mohou být účinně chráněna. Kromě toho má MindSpore vestavěnou technologii ochrany modelů, která zajišťuje, že modely jsou bezpečné a důvěryhodné,“ konstatoval Xu.

Ascend 910 není prvním čipem od Huawei, který láká na umělou inteligenci. Podnik již dříve představil například model Ascend 310, který se chlubil extrémně nízkou spotřebou 8 W. Případní zájemci nicméně u něj museli počítat s nižším výkonem – pouhých 16 teraOPS, což je citelně méně než v případě nového modelu z devítistovkové série.

Ascend 310 přesto nalezl uplatnění v široké škále produktů, například v datových centrech, cloudových službách, zařízeních pro internet věcí či v automobilech – použit byl v kyvadlových autobusech a nových energetických vozidlech s autonomním řízením.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám