Hlavní obsah

Nový iPad příliš inovací nepřináší. Sází na výkonnější hardware

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nabídce společnosti Apple se v úterý objevil nový iPad, vůbec poprvé se přitom příchod nového jablečného tabletu obešel bez tiskové konference. Je to pravděpodobně dáno tím, že novinka příliš mnoho změn ve srovnání s předchůdcem nepřináší.

Foto: archív výrobce

Nový iPad (2017)

Článek

Apple si dával na uvádění tabletů s logem nakousnutého jablka vždy velmi záležet. Prakticky vždy šlo o ostře sledovanou akci, na kterou byli sezváni novináři z různých koutů světa. A to už od dob spoluzakladatele amerického počítačového gigantu Steva Jobse.

Letos se však zástupci Applu odhodlali k tak trochu radikálnímu kroku. Žádnou tiskovku, ve které by vychvalovali všemožné přednosti novinky, nepřichystali.

Důvody mohou být přinejmenším dva. V první řadě zájem o počítačové tablety dlouhodobě klesá a zařízení tak logicky není ani pro Apple tolik atraktivní, protože prodeje zkrátka nejsou tak vysoké. Druhým důvodem může být to, že nový iPad skutečně mnoho vylepšení nepřináší.

Foto: archív výrobce

Nový iPad (2017)

Náhrada za Air 2

Nový iPad má v nabídce nahradit model Air 2, který je na pultech obchodů přece jen již delší dobu. Mimochodem čerstvě představená novinka se skutečně jmenuje jen iPad, žádné číselné ani slovní označení nedostala.

Displej je stejný jako v případě předchůdce, jde tedy o Retina panel s úhlopříčkou 9,7 palce a rozlišením 2048 × 1536 obrazových bodů. Zadní strana tabletu je pak kovová a bude se nabízet v tradičních barevných provedeních – stříbrné, vesmírně šedé a zlaté.

Na výběr budou vcelku pochopitelně i modely s wi-fi připojením a se slotem pro SIM kartu, které zvládnou i rychlé datové přenosy LTE.

Foto: archív výrobce

Nový iPad (2017)

Foto: archív výrobce

Nový iPad (2017)

V čem se tedy udály ty hlavní změny? Především ve výkonu, uvnitř zařízení se totiž ukrývá procesor Apple A9, který je citelně výkonnější než model A8X – právě tím přitom disponoval tablet Air 2.

Na druhou stranu je nutné podotknout, že o zcela nejvýkonnější tablet v nabídce amerického počítačového gigantu rozhodně nepůjde. Prvenství bude patřit i nadále loňskému modelu iPad Pro, který má také 9,7palcový displej, ale v jeho útrobách se ukrývá ještě výkonnější čip A9X.

Od 11 000 Kč

Ve výbavě novinky nechybí vcelku pochopitelně ani dva fotoaparáty. Na čelní straně je umístěn 1,2megapixelový senzor, na zadní pak osmimegapixelová kamera. Ta zvládá mimochodem natáčet video až v rozlišení Full HD. Při rozlišení 720p je navíc k dispozici slow motion režim (120 fps).

Nový iPad by měl být k dostání v tuzemsku i v zahraničí ještě v tomto týdnu. Počítá se přitom s cenovkami od 11 000 Kč do 18 000 Kč. Rozdílné ceny jsou přitom dány nejen volbou internetového připojení, ale také kapacitou úložného prostoru – vybírat bude možné mezi 32GB a 128GB modelem.

Foto: archív výrobce

Apple iPad Air

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Co umí Apple iPad (2017)

Úhlopříčka displeje: 9,7 palců

Rozlišení displeje: 2048 x 1536 pixelů

Jemnost displeje: 264 PPI

Kapacita úložného prostoru: 32 GB, 128 GB

Rozměry: 240 x 169,5 x 7,5 mm

Hmotnost: 469 gramů

Procesor: Apple A9

Fotoaparáty: hlavní 8 Mpx; sekundární 1,2 Mpx

Videokamera: Full HD, 720p 120 fps

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám