Hlavní obsah

Novinky ze světa GPS navigací

Novinky, Miloslav Fišer

Satelitní GPS systémy jsou na cestách nedocenitelným společníkem. Není ale navigace jako navigace. Zatímco nejlevnější modely umějí „pouze“ naplánovat trasu z bodu A do bodu B, pokročilejší dokážou včas odhalit dopravní nehodu a naplánovat objížďku. Některá zařízení navíc dovedou přehrávat videa i hudbu.

Foto: Novinky

Článek

Na trhu je možné vybírat ze dvou základních typů navigací – vestavěných a přenosných, které se jednoduše se stojánkem díky přísavce přilepí na čelní sklo vozu. Zabudované navigace mají řadu výhod, jako je jejich pohodlné ovládání na volantu, či lepší příjem signálu, protože jejich anténa je vyvedena mimo kabinu vozu.

Pokročilejší vestavěné navigace toho umí ještě víc. Například vyspělý model v luxusním automobilu Audi A8 dokáže podle naplánované trasy určit, kdy přesně bude potřeba změnit styl jízdy. Například před blížící se zatáčkou začne automatická převodovka sama podřazovat, aby plynule snížila rychlost jízdy. S navigací spolupracují i xenonové světlomety, které se odvracejí od středu vozovky, aby neoslňovaly protijedoucí vozidla.

Daní za tyto přednosti je vysoká pořizovací cena, která je více než desetkrát vyšší ve srovnání s přenosnými navigacemi. Ty se dají pořídit za cenu od tří do 15 tisíc korun, zatímco za vestavěné přístroje zájemci zaplatí od 40 do 100 tisíc Kč. Vestavěné modely také více lákají zloděje, protože je v autě zpravidla není možné schovat. V tomto ohledu mají přenosná zařízení jasně navrch.

Chytré navigace ušetří čas 

Prakticky každá navigace už v dnešní době dokáže naplánovat trasu podle určitých kritérií, jako nejkratší nebo nejrychlejší trasu či cestu po neplacených úsecích. Samozřejmostí je výpočet přibližné doby jízdy a přesné vzdálenosti.

Pokročilejší navigace ale navíc dokážou pomocí technologie RDS-TMC přijímat informace o aktuální dopravní situaci. Díky tomu dokážou rozpoznat dopravní uzavírku nebo velkou kolonu a vymyslet co nejlepší objížďku.

Některé navigace navíc dokážou vypočítat co nejrychlejší trasu s ohledem na den v týdnu a denní dobu. Toho jsou schopné díky statistickým datům, která výrobci zakomponovali do map. GPS systémy tedy nemusí sloužit pouze k naplánování trasy do neznámých končin, ale i jako pomocník, který na známých cestách ušetří čas.

GPS pro turisty a cyklisty

Speciálně pro turisty jsou určeny kompaktní navigační přístroje. Ty mají podrobně zakresleny všechny pěší trasy – dokážou navigovat jak ve městě, tak na polních a lesních cestách. U nejlevnějších modelů jsou však detailně zaznamenány pouze cesty jednoho státu.

Za podrobné mapy celé Evropy si zákazníci musí připlatit několik tisíc korun.

Pro cyklisty a motorkáře jsou určeny speciální outdoorové navigace, které odolají prachu i dešti. Díky speciální konstrukci jim navíc nevadí ani pád z větší výšky.

Jak fungují dnešní navigace
Pomocí přijímače se navigace spojí alespoň se třemi z 24 satelitů, které krouží kolem Země a nepřetržitě vysílají signál se svou aktuální polohou. Díky tomu dokážou navigace detekovat svoji přesnou pozici a ukázat ji na mapě, která je uložena přímo v přístroji.Hlavním problémem navigací jsou neaktuální mapy. Výrobci je aktualizují zpravidla jen čtyřikrát do roka, tak jak je sami berou od kartografů. Proto data nejsou vždy zcela aktuální.Na cestách se tak může stát, že na nově vystavěném dálničním úseku některé navigace jen zmateně hlásí, že vozidlo vůbec nejede po silnici. Stejné problémy mívají GPS přístroje také u nových kruhových objezdů.Za neaktuální mapy ale nemohou vždy jen výrobci, někdy totiž aktualizace nestahují samotní uživatelé. Důvod je jednoduchý – standardně se za každou obnovu dat v navigaci platí, což nemusí vyhovovat každému. Vyzrát na poplatky je možné zakoupením speciálního modelu, který má na několik let aktualizace předplacené.

Prestigio PGPS4150: cena na prvním místě

Jednou z nejlevnějších navigací na tuzemském trhu je model Prestigio PGPS4150. Novinka nabízí mapové podklady České republiky, Slovenska, Německa a Rakouska, které se zobrazují na velkém dotykovém 4,3palcovém displeji. Ten je navíc opatřen speciální vrstvou, která minimalizuje nepříjemné sluneční odlesky.

Foto: Novinky

Prestigio PGPS4150

I přes svou nízkou cenu nabízí navigace Prestigio PGPS4150 řadu zajímavých funkcí, jako je například světelné čidlo, jež automaticky reguluje podsvícení navigace podle okolního světla. V noci tedy přístroj řidiče oslňovat rozhodě nebude. V mapových podkladech jsou navíc zakomponované trojrozměrné vizualizace významných budov a památek.

Foto: Novinky

Prestigio PGPS4150

Novince nechybí ani vestavěný multimediální přehrávač. Vnitřní paměť navigace je 2 GB, rozšířit jí je dále možné pomocí paměťových karet typu microSD s kapacitou až 32 GB. Na baterii vydrží Prestigio PGPS4150 pracovat dvě hodiny.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: plasty jsou pevné, ale působí levným dojmem
  • Cena: 3000 Kč 

Garmin Nüvi 1300 CEE Lifetime: aktualizace map zdarma

GPS zařízení Garmin Nüvi 1300 CEE Lifetime patří k těm nejtenčím navigacím na trhu, jeho tloušťka je pouhých 16 milimetrů. Největší předností je ale dozajista doživotní aktualizace map zdarma, kterou výrobce nabízí u všech svých přístrojů s přídomkem Lifetime.

Foto: Novinky

Garmin Nüvi 1300 CEE Lifetime

Navigace od Garminu má 4,3palcový dotykový displej s rozlišením 480x272 obrazových bodů. Na něm se zobrazují mapové podklady střední a východní Evropy, samozřejmě tedy včetně České republiky. Na baterii dokáže navigace pracovat až rekordní čtyři hodiny.

Foto: Novinky

Garmin Nüvi 1300 CEE Lifetime

  • Klady: doživotní aktualizace map zdarma
  • Zápory: plánování delších tras trvá nepatrně déle, než u konkurenčních modelů
  • Cena: 4000 Kč

Becker Z213 Traffic Europe: multimedia hrají prim

Navigační zařízení Becker Z213 nabídne mapové podklady 41 evropských států. Zařízení používá software iGO8, který najdeme i v navigacích jiných výrobců. Dotykové reakce displeje jsou rychlé a programové vybavení je velmi slušné. Horší jsou ale hlasové povely, kterých je někdy až moc a hlavně nepříjemně sykají vždy na začátku a na konci – mohlo se však jednat pouze o chybu testovaného modelu.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Vzdálenější pohled na mapu

Mimo samotného navigování máme možnost přehrávání filmů či hudby díky vestavěnému multimediálnímu přehrávači. Zároveň je možné zařízení využít také jako bezdrátové hands-free pro mobilní telefon, protože obsahuje vestavěný Bluetooth adaptér.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Navigace s uchyceným držákem a načtenou mapou

  • Klady: multimediální výbava přístroje
  • Zápory: nižší výdrž baterie (cca jednu hodinu)
  • Cena: 5000 Kč 

Carminat TomTom: nejlevnější zabudovaná GPS

Firma TomTom je známa především jako výrobce přenosných navigací. Mimoto se ale také věnuje vestavěným GPS přístrojům. Jedním z nich je model Carminat, který je určen pro vozy Renault.

Foto: Novinky

Carminat TomTom

Zabudovaný přístroj je možné ovládat pomocí dotykového displeje s úhlopříčkou 5,8 palce. Zároveň ale také díky bezdrátovému dálkovému ovladači, který lze jednoduše připevnit na volant.

Podrobné pokrytí slibuje výrobce u České republiky, Estonska, Maďarska, Litvy, Polska, Slovenska a Slovinska. Částečné pak u Bulharska, Lotyšska a Chorvatska.

  • Klady: nízká cena navigace proti konkurenčním vestavěným systémům
  • Zápory: vestavěná navigace láká zloděje
  • Cena: 13 700 Kč (navíc k ceně vozu)

GPSMAP 62st: navigace pro dobrodruhy

Navigace GPSMAP 62st je určena pro adrenalin milující dobrodruhy. Spadá totiž do kategorie outdoorových přístrojů, které jsou odolnější proti prachu, vodě i pádům. Určena je především pro pěší turistiku, cyklistiku a geocaching.

Foto: Novinky

Garmin GPSMAP 62st

Navigace se ovládá pomocí několika tlačítek, která jsou umístěna pod barevným displejem s úhlopříčkou 2,6 palce a rozlišením 160x240 obrazových bodů. Přístroj je díky externí anténě schopný přijímat GPS signál i za zhoršených podmínek.

Uvnitř zařízení je uložena mapa celého světa. Podrobně je zde v měřítku 1:100 000 zakresleno celkem 33 zemí Evropy, Česká republika dokonce ještě čtyřikrát podrobněji (měřítko 1:25 000). Zajímavá je také funkce elektronického kompasu.

  • Klady: extrémně odolné tělo, na baterii vydrží pracovat rekordních 20 hodin
  • Zápory: dotykový displej by Garminu slušel více
  • Cena: 10 000 Kč

iPhone 4: navigovat umí i mobily

Navigovat na cestách dokážou také chytré mobilní telefony, které mají zabudovaný GPS čip. Například pro populární iPhone od Applu se aktuálně nabízí téměř dvě desítky navigačních systémů od různých dodavatelů. Jednou z nejnovějších je aplikace společnosti Dynavix.

Novinka pokrývá přes 99 procent popisných čísel v ČR. Místo původních 450 tisíc adres by jich nyní měla obsahovat 2,3 miliónu. Navíc nabízí funkci Chytrá trasa, která dokáže naplánovat ideální trasu s ohledem na den v týdnu a denní dobu.

Foto: Novinky

Dynavix pro iPhone

Stahovat navigační aplikaci Dynavix pro iPhone je možné prostřednictvím on-line obchodu Appstore. Verze s mapami České republiky vyjde na necelých 500 korun, zatímco za variantu se střední Evropou zájemci zaplatí téměř 1000 Kč.

  • Klady: cena samotného navigačního softwaru je nižší, než pořízení celého zařízení
  • Zápory: pomalejší načítání satelitů proti klasickým navigacím
  • Cena: 500 Kč (za navigační software včetně map)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám